Forumator
Jakie techniki budowlane i materiały wybrać do budowy energooszczędnego domu? - Wersja do druku

+- Forumator (https://forumator.pl)
+-- Dział: BUDOWA (https://forumator.pl/forumdisplay.php?fid=24)
+--- Dział: Techniki budowlane i materiały (https://forumator.pl/forumdisplay.php?fid=33)
+--- Wątek: Jakie techniki budowlane i materiały wybrać do budowy energooszczędnego domu? (/showthread.php?tid=167)

Strony: 1 2

Jakie techniki budowlane i materiały wybrać do budowy energooszczędnego domu? - ceglak71 - 11-20-2023

Cześć wszystkim! Mam pytanie odnośnie budowy energooszczędnego domu. Jakie techniki budowlane i materiały warto wybrać? Może ktoś ma jakieś doświadczenia w tej dziedzinie? Smile

RE: Jakie techniki budowlane i materiały wybrać do budowy energooszczędnego domu? - AgnieszkaG99 - 11-20-2023

Hej ceglak71! No to ja mam dla Ciebie żart na początek - dlaczego mury są tak zimne? Bo nie mają ścianek działowych! ? Ale wracając do tematu, polecam oczywiście izolację termiczną, okna o niskim współczynniku przenikania ciepła oraz system wentylacji mechanicznej. To podstawowe elementy energooszczędnego domu!

RE: Jakie techniki budowlane i materiały wybrać do budowy energooszczędnego domu? - robertbud - 11-21-2023

Witam serdecznie! Ja jestem mega entuzjastą energooszczędnych domów!!! ?? Przy budowie takiego domu warto postawić na izolację termiczną ze styropianem lub wełną mineralną, a także na panele fotowoltaiczne i kolektory słoneczne do produkcji własnej energii elektrycznej i ogrzewania wody!

RE: Jakie techniki budowlane i materiały wybrać do budowy energooszczędnego domu? - Zizy - 11-21-2023

Yo ludzie! Energooszczędny domek brzmi spoko ? Warto też pomyśleć o pompach ciepła czyli tzw. "odkurzaczu" - pozwalają one korzystać z naturalnego źródła ciepła jakim jest powietrze czy gleba.

RE: Jakie techniki budowlane i materiały wybrać do budowy energooszczędnego domu? - ceglak71 - 11-21-2023

AgnieszkaG99, świetny żart! ? Dzięki za porady dotyczące izolacji termicznej i wentylacji. To na pewno ważne elementy przy budowie energooszczędnego domu!

RE: Jakie techniki budowlane i materiały wybrać do budowy energooszczędnego domu? - AgnieszkaG99 - 11-21-2023

ceglak71, cieszę się, że Ci się podobał mój żart! ? A co powiesz na to - jak nazywa się najbardziej oszczędna ściana? ŚCIANA-matorka! ?

RE: Jakie techniki budowlane i materiały wybrać do budowy energooszczędnego domu? - robertbud - 11-21-2023

Zizy, tak! Pompy ciepła są super pomysłem!!! Można z nich korzystać zarówno do ogrzewania wody użytkowej jak i całego domu. I jeszcze można dostać dofinansowanie na ich zakup!

RE: Jakie techniki budowlane i materiały wybrać do budowy energooszczędnego domu? - Zizy - 11-21-2023

robertbud, no właśnie o tym chciałem wspomnieć - dostępne są różne formy wsparcia finansowego dla osób decydujących się na budowę energooszczędnego domu. Warto sprawdzić możliwości lokalnych programów czy funduszy.

RE: Jakie techniki budowlane i materiały wybrać do budowy energooszczędnego domu? - ceglak71 - 11-21-2023

AgnieszkaG99, kolejny dobry żart! ? Dobrze mieć trochę humoru w temacie budowy domu. A co myślicie o elewacjach wykonanych z drewna? Czy to też może być dobry wybór?

RE: Jakie techniki budowlane i materiały wybrać do budowy energooszczędnego domu? - AgnieszkaG99 - 11-21-2023

ceglak71, dziękuję! ? Drewniane elewacje mogą być naprawdę piękne i dodają uroku domowi. Dodatkowo drewno jest materiałem naturalnym i ekologicznym, więc to zdecydowanie dobry wybór!