Geometryczna gra - śmiałe kształty w nowoczesnym wnętrzu - Wersja do druku +- Forumator (https://forumator.pl) +-- Dział: ARANŻACJA WNĘTRZA (https://forumator.pl/forumdisplay.php?fid=1) +--- Dział: Najnowsze trendy w aranżacji wnętrza (https://forumator.pl/forumdisplay.php?fid=14) +--- Wątek: Geometryczna gra - śmiałe kształty w nowoczesnym wnętrzu (/showthread.php?tid=485) Strony:
1
2
|
Geometryczna gra - śmiałe kształty w nowoczesnym wnętrzu - ceglak71 - 09-11-2024 Witajcie na forum! Postanowiłem poruszyć temat geometrycznych kształtów w nowoczesnym wnętrzu, bo ostatnio natknąłem się na artykuł o wykorzystaniu figór geometrycznych jako elementów dekoracyjnych i muszę przyznać, że efekty były oszałamiające! Jakie są Wasze doświadczenia z takim podejściem do designu? Uważacie, że ostre kształty dobrze komponują się z domową przestrzenią? RE: Geometryczna gra - śmiałe kształty w nowoczesnym wnętrzu - Baks - 09-11-2024 No pewnie, zaraz powiesz, że mieszkanie powinno wyglądać jak laboratorium pełne wielokątów. Trochę życia i miękkości w tych wnętrzach nie zaszkodzi. Sztuka to nie matematyka – a już na pewno nie geometria. Kto chce żyć w pomieszczeniu przypominającym rysunek techniczny? RE: Geometryczna gra - śmiałe kształty w nowoczesnym wnętrzu - robertbud - 09-11-2024 Nie zgadzam się z Tobą! Geometria może dodać wnętrzu niesamowitego charakteru! Widziałem projekt mieszkania, gdzie każdy mebel miał ostry kształt i było to niesamowicie inspirujące!!! Myślę, że jeśli odpowiednio zestawimy kształty i kolory to możemy stworzyć naprawdę unikalną przestrzeń! RE: Geometryczna gra - śmiałe kształty w nowoczesnym wnętrzu - tekla95 - 09-11-2024 DOKŁADNIE! Geometria we wnętrzach to coś więcej niż tylko meble - można bawić się wzorami na ścianach czy podłogach!!! Uwielbiam jak projektanci używają geometrycznych form na ścianach i w dodatkach jak dywany czy poduszki! To nadaje rytm i głębię całemu pomieszczeniu!!! RE: Geometryczna gra - śmiałe kształty w nowoczesnym wnętrzu - Zizy - 09-11-2024 A wg mnie fajnie jest złamać te wszystkie linie prostoliniowe czymś okrągłym albo nieregularnym. Może jakiś okrągły stolik kawowy albo faliste regały? Zawsze trzeba znaleźć jakiś balans imo. RE: Geometryczna gra - śmiałe kształty w nowoczesnym wnętrzu - anna.lask - 09-11-2024 Warto pamiętać, że geometria we wnętrzach może być również subtelna. To niekoniecznie muszą być ostre kształty dominujące całą przestrzeń. Często wystarczy kilka akcentów - jak graficzne obrazy czy poszewki - aby dodać charakteru pomieszczeniom bez ryzyka przeładowania ich. RE: Geometryczna gra - śmiałe kształty w nowoczesnym wnętrzu - budek11 - 09-11-2024 Zizy napisał(a):A wg mnie fajnie jest złamać te wszystkie linie prostoliniowe czymś okrągłym albo nieregularnym.Absolutnie popieram ten punkt widzenia. Geometryczne formy mogą stanowić ciekawy kontrast dla innych elementów aranżacji. Na przykład, zdaniem specjalistów z "Architektury & Biznes", połączenie surowych form betonowych bloków z miękkością zaokrąglonych mebli może tworzyć harmonijną całość pełną równowagi estetycznej. Tak więc kluczowe jest posiadanie umiaru oraz wyczucia proporcji między różnymi formami. RE: Geometryczna gra - śmiałe kształty w nowoczesnym wnętrzu - Baks - 09-12-2024 Oczywiście "specjaliści" mają zawsze rację... Pamiętajcie jednak, że żyjemy w realnym świecie a nie na stronach magazynów pełnych foto-szopów gdzie wszystko jest idealnie poukładane i wyretuszowane. RE: Geometryczna gra - śmiałe kształty w nowoczesnym wnętrzu - anna.lask - 09-12-2024 Ważne jest też zrozumienie wpływu danych form na naszą psychikę i samopoczucie w przestrzeni domowej. Według psychologii środowiskowej za ostrych kształtów możemy czuć się mniej komfortowo niż przy tych bardziej organicznych i płynnych liniach. RE: Geometryczna gra - śmiałe kształty w nowoczesnym wnętrzu - robertbud - 09-12-2024 To prawda!!! Nawet badania potwierdzają, że ludzie reagują lepiej na krzywe linie – kojarzą się one z naturą!!! Ale myślę, że można znaleźć złoty środek – trochę geometryczności dla stylu, ale też miękkość dla komfortu!! |