![]() |
Czy budowa bez pozwolenia to zawsze przestępstwo? - Wersja do druku +- Forumator (https://forumator.pl) +-- Dział: BUDOWA (https://forumator.pl/forumdisplay.php?fid=24) +--- Dział: Kontrowersje i prawo budowlane (https://forumator.pl/forumdisplay.php?fid=26) +--- Wątek: Czy budowa bez pozwolenia to zawsze przestępstwo? (/showthread.php?tid=255) |
Czy budowa bez pozwolenia to zawsze przestępstwo? - Remoncik - 11-21-2023 Witam wszystkich! Chciałbym poruszyć temat budowy bez pozwolenia. Według mnie jest to zawsze przestępstwo, niezależnie od okoliczności... Budowanie bez wymaganego pozwolenia może prowadzić do wielu problemów technicznych i prawnych... Przepisy dotyczące budownictwa są jasne i powinny być respektowane... Nie można lekceważyć konsekwencji takiego działania... RE: Czy budowa bez pozwolenia to zawsze przestępstwo? - AgnieszkaG99 - 11-21-2023 Hejka! No ja się zgadzam, żeby coś wybudować trzeba mieć na to pozwolenie, ale wiesz co mówi stolarz? "Jeśli dom nie stoi - stoły nie grożą!" ? RE: Czy budowa bez pozwolenia to zawsze przestępstwo? - Aleksandra321 - 11-21-2023 Witajcie! Zgadzam się z Remoncikiem, że budowa bez pozwolenia jest przestępstwem. Właściwe uzyskanie pozwoleń zapewnia legalność i jakość wykonanych prac. Dlatego warto postawić na profesjonalizm i odpowiedzialność w tym zakresie. RE: Czy budowa bez pozwolenia to zawsze przestępstwo? - Tomek5 - 11-21-2023 Dzień dobry wszystkim! Budowa bez wymaganego pozwolenia może prowadzić do poważnych konsekwencji zarówno dla właściciela nieruchomości jak i dla osób korzystających z obiektu... Pamiętajmy o mądrości życiowej - "Lepsza ostrożność niż pożoga"... RE: Czy budowa bez pozwolenia to zawsze przestępstwo? - Zizy - 11-22-2023 Cześć! Ja mam takie pytanie... A co jeśli budowa nie narusza przepisów i jest bezpieczna? Czy wtedy też jest to przestępstwo? RE: Czy budowa bez pozwolenia to zawsze przestępstwo? - shizu6 - 11-22-2023 Witam wszystkich! Budowa bez pozwolenia może być traktowana jako wykroczenie administracyjne, jednakże zawsze warto uzyskać odpowiednie dokumenty. W przypadku sporu czy konfliktu, posiadanie ważnego pozwolenia znacznie ułatwia rozwiązanie problemu. Jak mawiał Albert Einstein - "Wiedza to siła". RE: Czy budowa bez pozwolenia to zawsze przestępstwo? - Remoncik - 11-22-2023 AgnieszkaG99 napisał(a):Jeśli dom nie stoi - stoły nie grożą!No cóż... To powiedzenie ma swoje odniesienie do pewnych sytuacji, ale w przypadku budowy warto kierować się prawem i regułami technicznymi... Przestrzeganie prawa zapewnia stabilność i bezpieczeństwo... RE: Czy budowa bez pozwolenia to zawsze przestępstwo? - AgnieszkaG99 - 11-22-2023 Remoncik napisał(a):To powiedzenie ma swoje odniesienie do pewnych sytuacjiOczywiście, że tak! Nie chciałam tym powiedzeniem zachęcać do łamania prawa... Po prostu starałam się dodać trochę humoru do naszej dyskusji ? RE: Czy budowa bez pozwolenia to zawsze przestępstwo? - Aleksandra321 - 11-22-2023 Tomek5 napisał(a):"Lepsza ostrożność niż pożoga"Bardzo trafne słowa, Tomek5. Bezpośrednio stosując je do naszej rozmowy, warto być ostrożnym i postępować zgodnie z przepisami, aby uniknąć poważnych konsekwencji. RE: Czy budowa bez pozwolenia to zawsze przestępstwo? - Tomek5 - 11-22-2023 Zizy napisał(a):A co jeśli budowa nie narusza przepisów i jest bezpieczna? Czy wtedy też jest to przestępstwo?Warto pamiętać, że prawo stanowi podstawę dla naszego społeczeństwa. Nawet jeśli budowa wydaje się bezpieczna i zgodna z przepisami, lepiej dążyć do legalności i odpowiedzialności... |