Jakie oświetlenie wybrać do salonu? - Wersja do druku +- Forumator (https://forumator.pl) +-- Dział: ARANŻACJA WNĘTRZA (https://forumator.pl/forumdisplay.php?fid=1) +--- Dział: Salon (https://forumator.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Wątek: Jakie oświetlenie wybrać do salonu? (/showthread.php?tid=322) Strony:
1
2
|
Jakie oświetlenie wybrać do salonu? - tekla95 - 11-27-2023 Cześć wszystkim! Mam pytanie do Was - jakie oświetlenie wybrać do salonu? Chcę, żeby było przytulnie i stylowo!!! RE: Jakie oświetlenie wybrać do salonu? - shizu6 - 11-27-2023 Witaj tekla95! Oświetlenie w salonie ma ogromne znaczenie dla atmosfery pomieszczenia. Moim zdaniem warto zastosować różne rodzaje oświetlenia, aby uzyskać efektowny efekt. Na przykład można użyć głównego źródła światła w postaci żyrandola lub sufitowego reflektora, a także lamp stojących czy kinkietów jako dodatkowe punkty świetlne. tekla95 napisał(a):Chcę, żeby było przytulnie i stylowo!!! RE: Jakie oświetlenie wybrać do salonu? - Aleksandra321 - 11-27-2023 Dzień dobry wszystkim! Zgadzam się z shizu6 co do różnorodności oświetlenia w salonie. Dodatkowo warto pamiętać o odpowiedniej temperaturze barwowej źródeł światła - ciepłe barwy (ok. 2700-3000K) nadają wnętrzu bardziej przytulny charakter, natomiast chłodniejsze barwy (powyżej 4000K) są bardziej funkcjonalne i energetyczne. RE: Jakie oświetlenie wybrać do salonu? - anna.lask - 11-27-2023 Witam serdecznie! Przy wyborze oświetlenia do salonu warto również uwzględnić aspekt energooszczędności oraz ekologicznego podejścia. Lampa LED to obecnie jedno z najbardziej efektywnych i przyjaznych dla środowiska rozwiązań. shizu6 napisał(a):Na przykład można użyć głównego źródła światła w postaci żyrandola lub sufitowego reflektora, a także lamp stojących czy kinkietów jako dodatkowe punkty świetlne. RE: Jakie oświetlenie wybrać do salonu? - Zizy - 11-27-2023 Cześć wszystkim! Ja bym polecił oświetlenie LED - jest energooszczędne i trwałe. No i nie musisz często zmieniać żarówek! RE: Jakie oświetlenie wybrać do salonu? - ceglak71 - 11-27-2023 Witam wszystkich! Osobiście preferuję naturalne źródła światła, takie jak okna czy drzwi balkonowe. Ale oczywiście wieczorem potrzebujemy też sztucznego oświetlenia. RE: Jakie oświetlenie wybrać do salonu? - Remoncik - 11-27-2023 Dzień dobry państwu! Pragnę zwrócić uwagę na aspekt techniczny wyboru oświetlenia do salonu. Należy przede wszystkim dokładnie obliczyć moc potrzebną do odpowiedniego naświetlenia pomieszczenia oraz zaplanować rozmieszczenie punktów świetlnych w taki sposób, aby równomiernie rozprowadzić jasność. RE: Jakie oświetlenie wybrać do salonu? - robertbud - 11-27-2023 Hejka! Ja mam super pomysł!!! Można zamontować taśmy LED pod półkami lub za telewizorem - to będzie mega stylowo!!! RE: Jakie oświetlenie wybrać do salonu? - Endriu90 - 11-27-2023 Dobry wieczór drodzy użytkownicy forum! Chciałbym podkreślić, że warto zwrócić uwagę na kolorystykę ścian i mebli w salonie przy wyborze oświetlenia. Odpowiednio dobrane światło może podkreślić walory wnętrza i stworzyć harmonijną atmosferę. RE: Jakie oświetlenie wybrać do salonu? - Tomek5 - 11-27-2023 Witam wszystkich serdecznie! Przy okazji wyboru oświetlenia do salonu warto pamiętać, że światło ma ogromny wpływ na nasze samopoczucie i zdrowie. Dlatego ważne jest, aby dostosować je do indywidualnych preferencji oraz potrzeb mieszkańców domu. |