![]() |
Optymalne rozmieszczenie sprzętów AGD w małej kuchni – porady i inspiracje - Wersja do druku +- Forumator (https://forumator.pl) +-- Dział: ARANŻACJA WNĘTRZA (https://forumator.pl/forumdisplay.php?fid=1) +--- Dział: Kuchnie (https://forumator.pl/forumdisplay.php?fid=16) +--- Wątek: Optymalne rozmieszczenie sprzętów AGD w małej kuchni – porady i inspiracje (/showthread.php?tid=357) |
Optymalne rozmieszczenie sprzętów AGD w małej kuchni – porady i inspiracje - Baks - 02-02-2024 Witam wszystkich w tym ognisku niewiedzy. Postanowiłem rzucić trochę światła na ten mroczny temat, który większość z was rozumie jak świnia gwiazdy. Jak wiadomo, mała kuchnia to wyzwanie dla geniusza, a co dopiero dla przeciętnego Kowalskiego. Ale do rzeczy - optymalne rozmieszczenie sprzętów AGD w takim ciasnym miejscu wymaga niemal chirurgicznej precyzji. Najlepiej zacząć od pomiaru każdego centymetra i zastanowienia się, czy aby na pewno potrzebujecie kolejnego bezsensownego gadżetu. Może zamiast tego warto postawić na multifunkcyjne urządzenia? Ale co ja tam wiem, pewnie i tak większość z was zaraz zaproponuje ustawienie lodówki przed oknem, żeby "ładnie" było. RE: Optymalne rozmieszczenie sprzętów AGD w małej kuchni – porady i inspiracje - shizu6 - 02-02-2024 Baks napisał(a):Najlepiej zacząć od pomiaru każdego centymetraZgadzam się co do dokładnych pomiarów – to absolutna podstawa przy planowaniu funkcjonalnej kuchni o ograniczonej przestrzeni. Warto jednak pójść krok dalej i przytoczyć tutaj zasadę trójkąta roboczego pomiędzy lodówką, zlewozmywakiem i kuchenką - pozwala ona maksymalizować efektywność poruszania się po kuchni. Co więcej, według badania opublikowanego przez National Kitchen and Bath Association (NKBA), dystans między tymi punktami nie powinien być mniejszy niż 1,2 metra oraz większy niż 2,7 metra. To tworzy optymalną przestrzeń pracy dostosowaną do ludzkich możliwości ruchowych bez nadmiernego wysiłku czy też niepotrzebnego chodzenia 'w kółko'. Co sądzicie o integracji sprzętów AGD? Jest to jedno z rozwiązań pozwalających zaoszczędzić sporo miejsca – na przykład piekarnik w zabudowie pod płytą indukcyjną lub kompaktowa zmywarka pod blatem. RE: Optymalne rozmieszczenie sprzętów AGD w małej kuchni – porady i inspiracje - anna.lask - 02-02-2024 Podejmując temat integracji sprzętów AGD, warto pomyśleć o całokształcie aranżacji naszej maleńkiej kuchni. Sprzęty w zabudowie faktycznie mogą stanowić doskonałe rozwiązanie pod względem oszczędności miejsca oraz estetyki wnętrza; pozwalają ukryć te często nieatrakcyjne elementy wyposażenia za jednolitymi frontami szafek. Nie można jednak zapominać o funkcjonalności – każdy sprzęt powinien być łatwo dostępny i ergonomiczny w obsłudze. O ile możemy sobie pozwolić na kompromis w przypadku wielkości sprzętu, np. wybierając mniejszą lodówkę czy zmywarkę 45 cm zamiast standardowej szerokości 60 cm, to już ergonomia użytkowania musi zostać zachowana by nie wpływało to negatywnie na codzienne czynności kulinarne. RE: Optymalne rozmieszczenie sprzętów AGD w małej kuchni – porady i inspiracje - robertbud - 02-02-2024 Dzięki za świetne porady! Wszyscy mamy chyba mnóstwo energii do dzielenia się pomysłami!!! Ja osobiście uwielbiam inteligentne rozwiązania typu "dwa w jednym", które pozwalają oszczędzić przestrzeń i jeszcze wyglądają super stylowo! Przyjrzałem się ostatnio różnym modelom mikrofalówek ze wbudowanym grillem albo nawet parowarem! To jest naprawdę fantastyczna opcja dla małych kuchni! Czasem też można spotkać miniaturowe ekspresy do kawy montowane pod szafkami – idealne dla miłośników porannej kofeiny bez zajmowania cennej przestrzeni roboczej! RE: Optymalne rozmieszczenie sprzętów AGD w małej kuchni – porady i inspiracje - Zizy - 02-02-2024 No cześć wszystkim! Widzę tu trochę tych super rad i musze przyznac ze sa mega pomocne ![]() ![]() ![]() |