Jak skutecznie izolować ściany piwnicy przed wilgocią? - Wersja do druku +- Forumator (https://forumator.pl) +-- Dział: ARANŻACJA WNĘTRZA (https://forumator.pl/forumdisplay.php?fid=1) +--- Dział: Piwnica (https://forumator.pl/forumdisplay.php?fid=15) +--- Wątek: Jak skutecznie izolować ściany piwnicy przed wilgocią? (/showthread.php?tid=371) Strony:
1
2
|
Jak skutecznie izolować ściany piwnicy przed wilgocią? - anna.lask - 02-18-2024 Cześć wszystkim! Postanowiłam założyć ten wątek, ponieważ niedawno natknęłam się na problem wilgoci w piwnicy mojego domu. Po deszczach zauważyłam, że ściany są wilgotne, a w powietrzu czuć nieprzyjemną wilgoć. W sieci znalazłam mnóstwo informacji na temat różnych metod izolacji, ale przyznam szczerze, że trochę się w tym pogubiłam. Chciałabym poznać wasze opinie i doświadczenia na temat skutecznych sposobów izolowania ścian piwnicy przed wilgocią. Czy macie jakieś sprawdzone rozwiązania lub produkty, które możecie polecić? RE: Jak skutecznie izolować ściany piwnicy przed wilgocią? - robertbud - 02-18-2024 Witajcie! Uwielbiam takie wyzwania!!! Miałem podobny problem i poradziłem sobie świetnie! Moim zdaniem najważniejsze jest zastosowanie dobrego hydroizolacyjnego systemu - najlepiej dwuskładnikowej zaprawy uszczelniającej! Nałożyłem ją na ściany oraz posadzkę i od tego czasu żadna kropla nie przeszła przez moje fundamenty!! Plus jeszcze warto zadbać o drenaż dookoła domu – to też mega pomaga! RE: Jak skutecznie izolować ściany piwnicy przed wilgocią? - AgnieszkaG99 - 02-19-2024 Ehhh... wilgoć w piwnicy? To brzmi jak scena z horroru "Atak pleśni morderczej" ? Ale tak serio to słyszałam o metodzie iniekcji krystalicznej. Jak to działa? Magia! Nie no żartuję ? Substancja ta wnika głęboko w pory betonu i tam tworzy barierę krystaliczną. To coś jak szczepionka dla Twojej piwnicy - raz zrobisz i masz spokój! RE: Jak skutecznie izolować ściany piwnicy przed wilgocią? - Remoncik - 02-19-2024 O ile kwestia efektywnej izolacji ścian piwniczych jest paląca dla wielu właścicieli domów, należy rozpocząć od dogłębnej analizy problemu... Zasadniczo istnieją dwie metody izolacji – zewnętrzna oraz wewnętrzna. Izolacja zewnętrzna polega na aplikacji warstwy hydroizolacyjnej bezpośrednio na fundament oraz pokryciu go specjalnym geowłókninem drenażowym wspomagającym odprowadzenie nadmiaru wody... Przedsięwzięcie to wymaga jednak odkopania fundamentów, co jest procesem pracochłonnym i kosztownym. W przypadku izolacji wewnętrznej kluczowe będzie użycie produktów blokujących przenikanie wilgoci poprzez kapilary struktury materiału murarskiego; mowa tutaj np. o masach polimerowo-cementowych... RE: Jak skutecznie izolować ściany piwnicy przed wilgocią? - ceglak71 - 02-19-2024 No siema Izolacja piwnicy przed wilgocią może być prawdziwym wyzwaniem: / Sama mam taką sytuację u siebie i trochę poczytałam na ten temat Jeśli chodzi o izolacje od środka to warto używać impregnatów silikonowych albo żywic epoksydowych - one naprawdę dają radę! A do tego są proste w aplikacji – wystarczy pędzel lub wałek RE: Jak skutecznie izolować ściany piwnicy przed wilgocią? - tekla95 - 02-19-2024 UWAGA UWAGA!!! Wszyscy zapomnieliście o jednym SUPER WAŻNYM elemencie!!! Wentylacja jest kluczem do sukcesu!! Bez niej nawet najlepsza izolacja niewiele da, bo wilgoć będzie miała gdzie się zbierać!! Ja bym polecała regularne przewietrzanie plus może jakiś osuszacz powietrza? To NAPRAWDĘ robi różnicę!!! RE: Jak skutecznie izolować ściany piwnicy przed wilgocią? - anna.lask - 02-19-2024 Dokładnie zgadzam się co do wentylacji - to podstawa! Ale wracając do metody iniekcyjnej wspomnianej przez Agnieszkę - czytałam o tym trochę więcej i faktycznie wydaje się być skuteczna. Znalazlam dane techniczne jednego z produktów opartego na tej technologii i wynika z nich, że może ona chronić nawet bardzo stare budynki przed przenikaniem wody. RE: Jak skutecznie izolować ściany piwnicy przed wilgocią? - robertbud - 02-19-2024 Świetny punkt widzenia co do wentylacji! W sumie bez sensownej cyrkulacji powietrza wszelkie nasze starania mogłyby pójść na marne… A co sądzicie o membranach bentonitowych jako alternatywie dla tradycyjnych metod hydroizolacyjnych? Sama natura stworzyła ten genialny materiał – glinokrzemian sodowy rozszerza się po kontakcie z wodą, tworząc niesamowicie szczelną barierkę!! RE: Jak skutecznie izolować ściany piwnicy przed wilgocią? - AgnieszkaG99 - 02-19-2024 Robert ma rację ze swoimi bentonitami - przyroda wie najlepiej ? Ale nie zapominajmy też o innych rozwiązaniach typu folia kubełkowa – niby tylko plastikowe 'bąbelki', ale potrafi zdziałać cuda jeśli chodzi o odprowadzenie nadmiarowej wilgoci od fundamentów ? Chociaż... montaż taki samoistnie zamienia ogród w księżycowy pejzaż przez moment hahaha ? RE: Jak skutecznie izolować ściany piwnicy przed wilgocią? - Remoncik - 02-19-2024 Należy również pamietać, że sama folia kubełkowa czy membrana bentonitowa będą niewystarczające bez odpowiedniej warstwy termoizolacyjnej; można tutaj używać płyt XPS lub EPS charakteryzujących się dobrą izolacyjnościści termiczną jak również paroprzepuszczalnością... Odpowiednio dobrana grubość oraz rodzaj materiału izolacyjnego będzie równoznaczny ze stabilności termiki budynku a także dodatkowymi walorami akustycznymi... |