Jak skutecznie usunąć plamy z dywanu shaggy? - Wersja do druku +- Forumator (https://forumator.pl) +-- Dział: PODŁOGI (https://forumator.pl/forumdisplay.php?fid=17) +--- Dział: Wykładziny dywanowe (https://forumator.pl/forumdisplay.php?fid=18) +--- Wątek: Jak skutecznie usunąć plamy z dywanu shaggy? (/showthread.php?tid=373) |
Jak skutecznie usunąć plamy z dywanu shaggy? - shizu6 - 02-20-2024 Zawsze uważałem, że dywany shaggy to świetny sposób na dodanie ciepła i przytulności do wnętrza, jednak ich czyszczenie może być nie lada wyzwaniem. Postanowiłem założyć ten wątek, ponieważ niedawno zdarzył mi się mały wypadek z kawą na moim ulubionym białym shaggym i szukam skutecznych metod na usunięcie tej plamy. Przeczytałem artykuł w "Domowych Poradach", gdzie sugerują stosowanie mieszanki ciepłej wody i octu, ale mam obawy, że może to uszkodzić włókna. Czy ktoś z Was miał podobne doświadczenia i może polecić jakieś sprawdzone rozwiązania? RE: Jak skutecznie usunąć plamy z dywanu shaggy? - AgnieszkaG99 - 02-20-2024 Oj, kto z nas nie miał "tego jednego przyjęcia", po którym dywan wygląda jak paleta artysty? Ale wracając do tematu – słyszałam od koleżanki (która notabene jest fanką białych tkanin) o cudownym sposobie z goleną pianką do golenia! Wierzcie lub nie, ale rozsmarowanie jej na plamie, zostawienie na chwilę i delikatne szorowanie szczotką miało zdziałać cuda. Chociaż pewnie po takim zabiegu trzeba będzie shaggy wysuszyć suszarką do włosów albo inaczej uniknąć jego przemoczenia. RE: Jak skutecznie usunąć plamy z dywanu shaggy? - ceglak71 - 02-20-2024 Hmmm... pianka do golenia? Ciekawe...: / Ja bym był ostrożny ze wszelkimi 'domowymi' metodami - można łatwo przesadzić i pogorszyć sprawę: ( Kiedyś używałem specjalnego płynu do czyszczenia dywanów z mikrofibr. Nie wiem jak to się ma do shaggy, ale działało znakomicie. Może warto poszukać czegoś dedykowanego temu typowi włókien? RE: Jak skutecznie usunąć plamy z dywanu shaggy? - Endriu90 - 02-20-2024 Konfrontując przeróżne metody czyszczenia dywanów typu shaggy, należy skupić się na delikatności procesu oraz środkach dedykowanych specyficznej strukturze tkaniny. Sugerowałbym dokładną analizę składników każdego preparatu przed jego aplikacją. Pamiętajmy również o testowaniu środków na niewidocznej części dywanu przed przystąpieniem do właściwej procedury usuwania plamy. Bezpieczeństwo włókien jest priorytetem – ich uszkodzenie może prowadzić do trwałej utraty estetyki i funkcjonalności dywanu. RE: Jak skutecznie usunąć plamy z dywanu shaggy? - budek11 - 02-20-2024 shizu6 napisał(a):Przeczytałem artykuł w "Domowych Poradach", gdzie sugerują stosowanie mieszanki ciepłej wody i octuTo prawda, ocet jest często rekomendowany jako domowy sposób na wiele rodzajów plam ze względu na swoje właściwości odplamiające i dezynfekujące. Jednakże warto pamiętać o tym, że jego siła działania może być równie destrukcyjna dla delikatnych materiałów jakim bez wątpienia jest dywan shaggy. Przed użyciem octu lub innego środka najlepiej jest sprawdzić jego wpływ na mało widocznym fragmencie dywanu oraz stosować go roztropnie - zawsze rozcieńczony w odpowiedniej proporcji z wodą aby uniknąć ewentualnego blaknięcia kolorów czy uszkodzeń struktury dywanu. RE: Jak skutecznie usunąć plamy z dywanu shaggy? - Zizy - 02-20-2024 No więc ja tam nie mam czasu na te wszystkie testy ;P Lubię proste rozwiązania - ostatnio czytałem o tym spryciarzu co dolał trochę płynu do mycia naczyń do ciepłej wody i poszorował plamkę miotełką – szybko i sprawnie! A potem tylko dokładnie spłukał resztke piany letnią wodą i voila! Trzeba tylko pamietać żeby nie przemoczyć całego shaggy’iego bo potem ciężko to schnie xd |