![]() |
Jak zaprojektować idealną biblioteczkę w małym mieszkaniu? - Wersja do druku +- Forumator (https://forumator.pl) +-- Dział: ARANŻACJA WNĘTRZA (https://forumator.pl/forumdisplay.php?fid=1) +--- Dział: Biblioteka lub pokój do czytania (https://forumator.pl/forumdisplay.php?fid=9) +--- Wątek: Jak zaprojektować idealną biblioteczkę w małym mieszkaniu? (/showthread.php?tid=374) Strony:
1
2
|
Jak zaprojektować idealną biblioteczkę w małym mieszkaniu? - Remoncik - 02-21-2024 Witam, otwieram dyskusję na temat projektowania idealnej biblioteczki w małym mieszkaniu. Zastanawiam się, jak można by to zrobić nie tylko funkcjonalnie, ale i estetycznie. Ostatnio przeczytałem artykuł na stronie Architektura&Design o wykorzystaniu pionowej przestrzeni do maksymalizacji miejsca na książki. Według autorów kluczem jest tutaj stworzenie wielopoziomowych regałów, które mogą obejmować całą wysokość ściany... Co myślicie o takim rozwiązaniu? Czy nie obciąża ono zbytnio konstrukcji ścian w starszych budynkach? Ciekawi mnie też wykorzystanie narożników i tzw. martwej przestrzeni – czy ktoś z Was miał okazję to praktykować? W przypadku małych mieszkań każdy centymetr kwadratowy jest na wagę złota... RE: Jak zaprojektować idealną biblioteczkę w małym mieszkaniu? - anna.lask - 02-21-2024 W mojej opinii projektowanie biblioteczki w małym mieszkaniu powinno uwzględniać nie tylko maksymalne wykorzystanie dostępnej przestrzeni, ale także dopasowanie do stylu życia mieszkańców oraz reszty wnętrza. Biblioteczka może pełnić więcej funkcji niż tylko przechowywanie książek – może być elementem dzielącym przestrzeń lub ukrywać inne elementy wyposażenia, takie jak biurko czy strefę relaksu. Istotne jest również odpowiednie oświetlenie, które podkreśli jej charakter i nada przytulności pomieszczeniu. RE: Jak zaprojektować idealną biblioteczkę w małym mieszkaniu? - AgnieszkaG99 - 02-21-2024 Hehe, biblioteczka pełniąca funkcję drzwi do tajnego pokoju albo schowek na słodycze przed rodzeństwem - to byłoby coś! ? Ale mówiąc serio, fajnym pomysłem jest integracja mebli – np. kanapa z wbudowanymi półkami na książki pod siedziskiem czy łóżko z zagłówkiem-regałem. Trzeba być kreatywnym i nie bać się nietypowych rozwiązań. RE: Jak zaprojektować idealną biblioteczkę w małym mieszkaniu? - ceglak71 - 02-21-2024 Dobra rada od kogoś kto już przerabiał remont... Nie zapominajcie o jakości materiałów ?? Wytrzymałe półki to podstawa, szczególnie jeśli chcecie mieć dużo ciężkich tomów. I ważna sprawa - lepiej kilka solidnych kotew niż regały trzymające się "na chybił-trafił". Oczywiście wszystko ładnie wpasowane w estetykę całości ![]() RE: Jak zaprojektować idealną biblioteczkę w małym mieszkaniu? - robertbud - 02-21-2024 Super temat!!! ? Ja osobiście uwielbiam regały "od podłogi do sufitu"! To naprawdę robi wrażenie i jest mega praktyczne! Kiedy ostatnio odwiedziłem targi designu natknąłem się na genialny pomysł – połączenie drabiny dekoracyjnej z półkami na książki!!! To było coś fantastycznego!!! Taka drabina dodaje uroku każdemu wnętrzu i sprawia, że dostęp do najwyżej położonych tomów jest dziecinnie prosty! RE: Jak zaprojektować idealną biblioteczkę w małym mieszkaniu? - Remoncik - 02-21-2024 Rzeczywiście podejście multifunkcyjne zdaje się być kluczem... Tworzenie mebli "all-in-one", które będą zarówno efektowne, jak i wielozadaniowe... Wspomniane przez was pomysły doskonale wpisują się w ten trend. Mimo wszystko pozostaje kwestia bezpieczeństwa – szczególnie gdy decydujemy się na zabudowy dochodzące aż do sufitu oraz wykorzystujemy potencjalnie niestabilne elementy takie jak wspomniana drabina dekoracyjna... Czy są tu jacyś fachowcy od konstrukcji mogący doradzić? RE: Jak zaprojektować idealną biblioteczkę w małym mieszkaniu? - anna.lask - 02-21-2024 Faktem jest, że bezpieczeństwo powinno być priorytetem. Dobrze zaprojektowana biblioteczka nie tylko pięknie prezentuje kolekcję książek, ale również zapewnia stabilność i bezpieczne użytkowanie nawet przy dużej ilości ciężkich egzemplarzy. Ważna jest też ergonomia – aby każda część kolekcji była łatwo dostępna bez potrzeby używania krzesła czy drabiny dla większości osób. RE: Jak zaprojektować idealną biblioteczkę w małym mieszkaniu? - AgnieszkaG99 - 02-21-2024 Ergonomia to jedno, a co z robieniem za impresario cyrkowego balansującego na skrajnościach swoich możliwości? ? Ale zgadzam się – nikt nie chce przecież ryzykować upadku szukając ulubionej powieści sci-fi na najwyższej półce! A już widzę te sensacje w gazetach: "Książkomaniak spadł razem z Hemingway'em". Lepiej postawić na solidność niż cierpieć dla sztuki! RE: Jak zaprojektować idealną biblioteczkę w małym mieszkaniu? - ceglak71 - 02-21-2024 Haha dokładnie! Bezpieczństwo first! A wracając do materiału – warto też rozważyć moduły. Jeśli nasza kolekcja będzie rosła (a zakładam że tak), moduły umożliwią nam elastyczne dostosowanie biblioteczki ![]() RE: Jak zaprojektować idealną biblioteczkę w małym mieszkaniu? - robertbud - 02-21-2024 Dokładnie! Modularność to świetny sposób na dopasowanie biblioteczki do zmieniających się potrzeb!!! ? Może warto też spojrzeć na nowinki technologiczne typu ukryte szyny czy systemy push-to-open dla minimalistycznego look'u bez widocznych uchwytów!!! I co myślicie o wbudowanych lampkach LED podkreślających kontury regału? Wow effect gwarantowany!!! |