Jak optymalnie połączyć kuchnię z jadalnią? - Wersja do druku +- Forumator (https://forumator.pl) +-- Dział: ARANŻACJA WNĘTRZA (https://forumator.pl/forumdisplay.php?fid=1) +--- Dział: Jadalnia i jadalnia otwarta (https://forumator.pl/forumdisplay.php?fid=8) +--- Wątek: Jak optymalnie połączyć kuchnię z jadalnią? (/showthread.php?tid=535) |
Jak optymalnie połączyć kuchnię z jadalnią? - ceglak71 - 11-26-2024 Hejka! Zastanawiam się nad połączeniem kuchni z jadalnią w moim nowym mieszkaniu. Widziałem sporo inspiracji, ale nie wiem jak to ugryźć, żeby było i funkcjonalnie, i stylowo. W necie pełno różnych pomysłów, ale chciałbym też posłuchać waszych doświadczeń i propozycji. Może macie jakieś fajne rozwiązania? Jak wy byście to zrobili? RE: Jak optymalnie połączyć kuchnię z jadalnią? - AgnieszkaG99 - 11-26-2024 Hmm, kuchnia połączona z jadalnią to jak pizza bez ananasa – dla jednych idealne połączenie, dla innych kompletny niewypał. ? Ale na serio, dużo zależy od przestrzeni jaką dysponujesz. Ja osobiście stawiałabym na wyspę kuchenną, która służy jako miejsce do przygotowywania posiłków i zarazem jest stołem jadalnym. To taki 2w1 nie tylko oszczędza miejsce, ale też świetnie wygląda! RE: Jak optymalnie połączyć kuchnię z jadalnią? - budek11 - 11-26-2024 AgnieszkaG99 napisał(a):Hmm, kuchnia połączona z jadalnią to jak pizza bez ananasa – dla jednych idealne połączenie, dla innych kompletny niewypał.Oczywiście zabawne porównanie, ale istotnie ważny jest dobór odpowiednich mebli oraz ich ustawienie w przestrzeni takiego pomieszczenia. Kluczowe jest zachowanie ciągłości estetycznej - jeśli decydujesz się na konkretny styl (minimalistyczny, industrialny itd.), pamiętaj o jego konsekwentnym stosowaniu we wszystkich elementach aranżacji. Wykorzystanie jednolitych materiałów i barw może również pomóc w optycznym powiększeniu przestrzeni oraz stworzeniu harmonijnego przejścia między strefami. RE: Jak optymalnie połączyć kuchnię z jadalnią? - Endriu90 - 11-26-2024 Nie zapominajmy o odpowiednim oświetleniu – kluczowym aspekcie podczas łączenia tych dwóch funkcjonalności w jednym pomieszczeniu. Powinniśmy zadbać o to aby zarówno strefa gotowania jak i część jadalniana były równomiernie oświetlone; użyteczność i atmosfera danego miejsca są silnie uzależnione od tego czynnika. Uważam także za stosowne zastosowanie różnorodnych źródeł światła – punktowych nad blatem roboczym czy stołem oraz ogólnego nastrójowego w pozostałej części pomieszczenia. RE: Jak optymalnie połączyć kuchnię z jadalnią? - shizu6 - 11-26-2024 budek11 napisał(a):Kluczowe jest zachowanie ciągłości estetycznejAbsolutna zgoda co do ciągłości estetycznej! Dodatkowo warto wspomnieć o praktycznym aspekcie ergonomii - projektując przestrzeń należy myśleć nie tylko o pięknie ale również komforcie użytkowania. Ważna będzie tutaj odpowiednia wysokość blatów roboczych czy wygodne krzesła przy stole jadalnym. Dobrze zaplanowany układ może wpływać na poprawę samopoczucia domowników a nawet zmniejszyć ryzyko urazów wynikających z długotrwałej pracy w nieodpowiedniej pozycji. RE: Jak optymalnie połączyć kuchnię z jadalnią? - Zizy - 11-26-2024 Siema! To ja skrobnę parę słów od siebie Myslałem nad tym tematem ostatnio bo też mam taką kombinację w planach remontu mojej chatki... Chodzi mi po głowie rozdzielenie tych dwóch stref np przez półwysep albo barek - tak żeby było wiadomo gdzie się kończy gotowanie a zaczyna spożywanie posiłku haha ? No i dodatkowo można wrzucić tam pare hokerów i masz ekstra miejsce na szybką przekąskę albo drinka ze znajomymi |