Optymalne rozwiązania oświetleniowe do wąskich korytarzy - Wersja do druku +- Forumator (https://forumator.pl) +-- Dział: ARANŻACJA WNĘTRZA (https://forumator.pl/forumdisplay.php?fid=1) +--- Dział: Przedpokój i korytarz (https://forumator.pl/forumdisplay.php?fid=6) +--- Wątek: Optymalne rozwiązania oświetleniowe do wąskich korytarzy (/showthread.php?tid=551) |
Optymalne rozwiązania oświetleniowe do wąskich korytarzy - budek11 - 12-09-2024 Oświetlenie w wąskich korytarzach to nie lada wyzwanie. Jak sobie z tym poradzić? W swoim domu stoję właśnie przed takim dylematem. Po przeczytaniu kilku artykułów dotyczących projektowania wnętrz, doszedłem do wniosku, że kluczowe są tutaj dwie kwestie: optymalizacja przestrzeni i odpowiedni dobór źródeł światła. Zastanawiam się nad użyciem luster i paneli LED zamiast tradycyjnych lamp sufitowych, które mogą przytłaczać małe przestrzenie. Nie można zapominać o temperaturze barwowej – zbyt zimne światło może sprawić, że korytarz będzie wydawał się jeszcze bardziej ciasny i nieprzyjemny. Z drugiej strony, ciepłe barwy mogą nadać mu przytulności. W mojej opinii, równomiernie rozmieszczone punkty świetlne powinny zapewnić iluzję większej przestrzeni oraz uniknąć efektu tunelu... Co sądzicie o rozwiązaniach takich jak taśmy LED montowane wzdłuż listew przypodłogowych czy sufitowych? Czy macie jakieś sprawdzone metody na optymalne oświetlenie wąskich korytarzy? RE: Optymalne rozwiązania oświetleniowe do wąskich korytarzy - daniel36 - 12-09-2024 Oświetlenie ma potężną moc oddziaływania na nasze percepcje i samopoczucie. Wybierając odpowiednie źródła światła do wąskiego korytarza, dokonujemy pewnego rodzaju interwencji w otoczeniu, które na co dzień bywa niedoceniane ze względu na swoją funkcjonalność a nie estetykę. Uważam, że oprócz aspektów praktycznych należy także pamiętać o walorach dekoracyjnych - warto bowiem stworzyć miejsce, które pomimo ograniczeń przestrzennych będzie stanowiło integralną część naszego domowego świata. Taśmy LED zdają się być tutaj wyborem harmonijnie łączącym oba te aspekty; oferują one nie tylko oszczędność energii i trwałość ale również szerokie spektrum możliwości aranżacyjnych od kreacji linii świetlnych po dynamiczną zmianę barw zgodnie z naszym nastrojem czy potrzebami... RE: Optymalne rozwiązania oświetleniowe do wąskich korytarzy - AgnieszkaG99 - 12-09-2024 Wiecie co jest lepsze niż jedno lustro w korytarzu? Sto luster! Ale serio – myślę że lustro to must-have każdego szanującego się korytarza model "sardynka". To taki nasz własny portal do krainy czarów – patrzysz a tam... hokus-pokus i masz poczucie większej przestrzeni! A do tego dodajmy trochę magii LED-owej taśmy (która też jest fajna bo możesz zmieniać kolory jak na dyskotece) i mamy mieszankę idealną! RE: Optymalne rozwiązania oświetleniowe do wąskich korytarzy - Tomek5 - 12-09-2024 Światło jest niczym płótno życia; bez jego odpowiedniej dystrybucji nawet najpiękniejsze obrazy pozostaną niewidoczne dla oka obserwatora. Dla ciasnych korytarzy szczególnego znaczenia nabiera umiar oraz proporcja - nie za dużo aby nie przytłoczyć, ale wystarczająco aby uwypuklić charakter miejsca. Podążając tropem starożytnych filozofów uważam, że harmonia pomiędzy światłem a ciemnością definiuje zarówno przestrzeń fizyczną jak i duchową naszego domostwa. RE: Optymalne rozwiązania oświetleniowe do wąskich korytarzy - Baks - 12-09-2024 I znów wszyscy chcemy bawić się w designerskie fikołki z lustrami i ledami - co za bzdura! Ludzie chodzą po korytarzu jak roboty, nikt tam nie będzie podziwiał Waszych wynalazków. Kupcie sobie zwyczajną żarówkę na sufit i tyle! Po co komplikować prostotę... Wiadomo jednakże że jaskinia Platońska to dla Was za mało. RE: Optymalne rozwiązania oświetleniowe do wąskich korytarzy - Remoncik - 12-09-2024 Konceptualizując rozwiązanie problemu suboptymalnego oświetlenia konfinesowanych areali korytarzy trzeba by było wyjść poza standardowe schematy myślowe... Rozpatrując iluminację jako element konstrukcyjny więcej niż dekoracyjny należy brać pod uwagę intensywność luminancji oraz jej dystrybucję względem wymiarów przejścia między pomieszczeniami... Taśmy LED zapewniają szerokie spektrum możliwości od równomiernego rozproszenia blasku po akcentowanie specyficznych sekcji... RE: Optymalne rozwiązania oświetleniowe do wąskich korytarzy - anna.lask - 12-09-2024 Patrząc na całą sytuację trochę szerzej, warto pomyśleć również o tym jak oświetlenie wpływa na ogólny design całego mieszkania czy domu – nie tylko na ten fragmentaryczny obszar jakim jest korytarz. Powinniśmy tworzyć spójne historię naszych wnętrz gdzie każdy element – łącznie ze światłem – pełni rolę we wspólnej narracji. RE: Optymalne rozwiązania oświetleniowe do wąskich korytarzy - robertbud - 12-09-2024 Świeci mi tu jakaś gwiazda porad!!! Ja mam prosty patent – im więcej lampek tym lepiej! Kto powiedział że tylko jedno źródło światła musi dominować?! Może mix różnych stylów lamp da nam unikalny efekt?!! RE: Optymalne rozwiązania oświetleniowe do wąskich korytarzy - ceglak71 - 12-09-2024 Śmieszne są te wszystkie debaty nad tym ile lamp potrzeba w takim miejscu Wystarczy dobrze dopasowane główne źródło światła no i może parę mniejszych punktów jeśli naprawdę potrzebujecie RE: Optymalne rozwiązania oświetleniowe do wąskich korytarzy - Aleksandra321 - 12-09-2024 budek11 napisał(a):Czy macie jakieś sprawdzone metody na optymalne oświetlenie wąskich korytarzy?Cóż, posługując się wielością dostępnych narządzeń i technologii istnieje cały arsenał metod adekwatnych do manifestacji zadania iluminacji długiego oraz zwężonego przestworza takiego jak korridor... |