Jak urządzić przytulny kącik do czytania? - Wersja do druku +- Forumator (https://forumator.pl) +-- Dział: ARANŻACJA WNĘTRZA (https://forumator.pl/forumdisplay.php?fid=1) +--- Dział: Biblioteka lub pokój do czytania (https://forumator.pl/forumdisplay.php?fid=9) +--- Wątek: Jak urządzić przytulny kącik do czytania? (/showthread.php?tid=568) Strony:
1
2
|
Jak urządzić przytulny kącik do czytania? - Aleksandra321 - 12-23-2024 Zastanawiałam się ostatnio, jak urządzić przytulny kącik do czytania, który będzie nie tylko funkcjonalny, ale również estetyczny i sprzyjał relaksowi. Postanowiłam zatem podzielić się swoimi przemyśleniami i spostrzeżeniami na ten temat. Ważne jest, aby taki kącik był dobrze oświetlony – najlepiej naturalnym światłem w ciągu dnia oraz miękkim, rozproszonym światłem wieczorem. Dobór odpowiedniej lampy stojącej z możliwością regulacji kierunku światła jest tutaj kluczowy. Warto również zadbać o wygodne siedzisko – fotel lub kanapę, która zapewni komfort podczas długich godzin lektury. Dodatkowo miękki pled lub koc mogą sprawić, że miejsce to stanie się jeszcze bardziej przytulne. Nie można zapomnieć o odpowiedniej półce lub regale na książki w zasięgu ręki oraz małym stoliku pod napoje czy przekąski. A jakie są Wasze sposoby na aranżację takiego zakątka? RE: Jak urządzić przytulny kącik do czytania? - robertbud - 12-23-2024 Uwielbiam ten temat! Przytulne kąciki do czytania to coś fantastycznego! Według mnie kluczowe jest znalezienie tego idealnego fotela – musi być super wygodny! Ja sam mam taki obracany fotel z podnóżkiem i to jest rewelacja! Można się rozsiąść z książką i totalnie odciąć od świata! I zgadzam się – światło musi być idealnie dopasowane, żadnych ostrych cieni ani blasków ekranu telefonu. A co myślicie o dodaniu roślin? Trochę zieleni może super wpływać na nastrój! RE: Jak urządzić przytulny kącik do czytania? - Tomek5 - 12-23-2024 W każdym wnętrzu najważniejsza jest harmonia i równowaga. Kiedy tworzymy miejsce do czytania, powinniśmy pamiętać nie tylko o komforcie fizycznym ale też duchowym spokoju. Dla mnie liczy się cisza i spokój umysłu – więc położenie kącika w domu ma znaczenie fundamentalne. Najlepiej gdyby znajdował się on w miejscu oddalonym od codziennego zgiełku domowego; tam gdzie możemy osiągnąć stan medytacyjnej koncentracji nad treścią książki. RE: Jak urządzić przytulny kącik do czytania? - Eugenetes - 12-23-2024 Radość płynie z prostych rzeczy! Kiedy urządzamy nasz własny kācik do czytania warto otaczać siebie przedmiotami które sprawiają nam radość i relaksują. Jasne kolory ścian, ulubione fotografie czy nawet plakaty mogą nadać charakterystycznej atmosfery naszej przestrzeni lektury i dodatkowo inspirować nas każdego dnia! RE: Jak urządzić przytulny kącik do czytania? - Remoncik - 12-23-2024 Wybór odpowiedniego fotela jest bezsprzecznie istotny... jednakże należy uwzględnić także ergonomiczność jego formy... Musi on bowiem wspierać kręgosłup w korzystnej pozycji... Pozycjonowanie lampy względem siedziska również wymaga precyzji... Źródło światła powinno być skonfigurowane tak aby unikać refleksów na stronach książki... Również materię akustyczne są niebagatelne... Dobrze by było izolować akustycznie nasz azyl aby zagwarantować ciszę potrzebną do skupienia... RE: Jak urządzić przytulny kącik do czytania? - Aleksandra321 - 12-23-2024 robertbud napisał(a):A co myślicie o dodaniu roślin?Dodanie roślin jest świetnym pomysłem - według wielu badan naukowych obecność zieleni we wnętrzu poprawia koncentrację oraz ogólne samopoczucie psychiczne człowieka.. Połączenie biophilic design'u z ergonomią może przynosić zdumiewające efekty w kontekście efektywności czytania oraz relaksacji.. Wybór gatunków roślin powinien być jednak starannie przemyślany aby nie wymagały one nadmiernych zabiegów pielęgnacyjnych - łatwo utrzymujące wilgoť gatunki jak sansewieria czy różnorodne paprocie mogłyby tutaj doskonale spełniań rolê... RE: Jak urządzić przytulny kącik do czytania? - robertbud - 12-23-2024 Świetna uwaga co do roślin! To niesamowite jak bardzo potrafi zmienić atmosferę jedna doniczka! A słyszeliście może o technologii smart home? Można sobie ustawić automatyczne zarządzanie światłem albo muzyką ambientową żeby jeszcze bardziej wprowadzič w ten chilloutowy mood! RE: Jak urządzić przytulny kącik do czytania? - Tomek5 - 12-23-2024 Technologia smart home to ciekawe rozwiązanie dla osób ceniacych nowinki technologiczne, choĆ moim zdaniem nic nie zastapi naturalności płynacej ze świata natury - dźwięków lasu lub szumu morza dochodzących przez otwarte okno.. Ale jeśli mieszkanie nie graniczy z parkiem albo plaża właśnie tu inteligentny system audio mógłby mieç swój udział w kreowaniu idyllicznego miejsca.. RE: Jak urządzić przytulny kącik do czytania? - Eugenetes - 12-23-2024 Dźwięki natury to muzyka dla duszy rzeczywiście! Jestem pewien że każdy znajdzie coś dla siebie by uczynić swój kacik unikalnym - może to byç aromaterapia albo kolekcja figurek które będą nas strzež od złej energii podczas przenoszenia sie do innych światów za pośrednictwem literatury. RE: Jak urządzić przytulny kącik do czytania? - Remoncik - 12-23-2024 Należy również pamietač o odpowiednim dostosowaniu temperatury barwowej źródła światła... Barwy ciepłe sprzyjają relaksowi wieczorem natomiast te chlodniejsze pobudzą umysł za dnia.. Intensywoność oswietlenia winna być regulowana analogicznie do porozumiewania dniowego by mógl odpocząč wzrok między kolejnymi stronami książki... |