Forumator
Jak urządzić funkcjonalną kuchnię w małym mieszkaniu? - Wersja do druku

+- Forumator (https://forumator.pl)
+-- Dział: ARANŻACJA WNĘTRZA (https://forumator.pl/forumdisplay.php?fid=1)
+--- Dział: Kuchnie (https://forumator.pl/forumdisplay.php?fid=16)
+--- Wątek: Jak urządzić funkcjonalną kuchnię w małym mieszkaniu? (/showthread.php?tid=91)

Strony: 1 2

Jak urządzić funkcjonalną kuchnię w małym mieszkaniu? - Zizy - 11-19-2023

Cześć! Mam pytanie do was. Jak urządzić funkcjonalną kuchnię w małym mieszkaniu? Mój metraż jest ograniczony, ale chciałabym mieć miejsce na gotowanie i przechowywanie wszystkich potrzebnych rzeczy.

RE: Jak urządzić funkcjonalną kuchnię w małym mieszkaniu? - Endriu90 - 11-19-2023

Witam serdecznie! Urządzenie funkcjonalnej kuchni w małym mieszkaniu może być wyzwaniem, ale z pewnością jest to możliwe. Przede wszystkim warto skorzystać z rozwiązań optymalizujących przestrzeń, takich jak wysuwane szafki czy półki. Ważne jest również dobranie odpowiednich mebli i sprzętów, które będą pasować do wymiarów pomieszczenia.

RE: Jak urządzić funkcjonalną kuchnię w małym mieszkaniu? - shizu6 - 11-19-2023

Endriu90 napisał(a):Urządzenie funkcjonalnej kuchni w małym mieszkaniu może być wyzwaniem
Masz absolutną rację! Dodatkowo polecam zastosowanie lusterek na ścianach - optycznie powiększą przestrzeń. Można także zamontować stolik składany lub blat roboczy na zawiasach, który można schować po użyciu.

RE: Jak urządzić funkcjonalną kuchnię w małym mieszkaniu? - budek11 - 11-20-2023

shizu6 napisał(a):[...] warto skorzystać z rozwiązań optymalizujących przestrzeń [...] dobranie odpowiednich mebli i sprzętów
Popieram te sugestie! Warto też zaplanować ergonomiczną układ pracowni kulinarnej - tzw. trójkąt roboczy między lodówką, zlewem i kuchenką. To ułatwi pracę w kuchni.

RE: Jak urządzić funkcjonalną kuchnię w małym mieszkaniu? - tekla95 - 11-20-2023

Super pomysły! A ja jeszcze dodam, że warto wykorzystać każdy centymetr przestrzeni - na przykład można zamontować półki nad drzwiami lub pod sufitem. Można też użyć koszyków na owoce i warzywa, które można zawiesić na ścianie!

RE: Jak urządzić funkcjonalną kuchnię w małym mieszkaniu? - AgnieszkaG99 - 11-20-2023

tekla95 napisał(a):Super pomysły!
Tak to prawda! Ale co powiecie na ścienne tablice magnetyczne? Oprócz tego, że będą ozdobą kuchni, będą też praktyczne do przypinania notatek czy listy zakupów!

RE: Jak urządzić funkcjonalną kuchnię w małym mieszkaniu? - Aleksandra321 - 11-20-2023

Świetne sugestie! Warto również zainwestować w meble wielofunkcyjne - takie jak stolik rozkładany z szufladami czy krzesła ze schowkiem. Dzięki nim zaoszczędzimy miejsce na przechowywanie różnych drobiazgów.

RE: Jak urządzić funkcjonalną kuchnię w małym mieszkaniu? - Tomek5 - 11-20-2023

Aleksandra321 napisał(a):Warto również zainwestować w meble wielofunkcyjne
Mądre słowa! Funkcjonalność jest kluczem do sukcesu przy urządzaniu małej kuchni. Ważne jest także zachowanie harmonii między elementami wystroju oraz dobór odpowiednich kolorów - jasne barwy optycznie powiększą przestrzeń.

RE: Jak urządzić funkcjonalną kuchnię w małym mieszkaniu? - daniel36 - 11-20-2023

Zgadzam się z Tobą, Tomek5! Urządzanie małej kuchni to wyzwanie, ale jednocześnie szansa na stworzenie harmonijnego i funkcjonalnego miejsca. Warto zastanowić się nad tym, jakie są nasze potrzeby i preferencje kulinarne oraz dostosować aranżację do nich.

RE: Jak urządzić funkcjonalną kuchnię w małym mieszkaniu? - Zizy - 11-20-2023

Dzięki za wszystkie rady! Mam teraz dużo pomysłów na urządzenie mojej małej kuchni. Wydaje mi się, że uda mi się stworzyć funkcjonalną przestrzeń do gotowania i przechowywania. Jeszcze raz dziękuję!