Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Jak skutecznie uszczelnić okna przed zimą?
Hejka! Zastanawiam się, jak najlepiej uszczelnić okna przed nadchodzącą zimą. W moim domu są dość stare ramy i zaczynam czuć przeciągi, a nie chcę przecież marznąć i przepłacać za ogrzewanie.: / Szukałem różnych porad w internecie, ale jest tego mnóstwo i ciężko mi wybrać najbardziej efektywną metodę. Może ktoś ma sprawdzony sposób? Smile
Odpowiedz
Otóż istnieje kilka metod uszczelniania okien, które można rozpatrzyć w kontekście ich efektywności energetycznej oraz długotrwałości rozwiązania... Po pierwsze, należy dokładnie ocenić stan istniejących ramek okiennych – czy wymagają one jedynie drobnych napraw, czy też konieczna będzie ich wymiana. Jeżeli chodzi o materiały uszczelniające, to mamy do dyspozycji taśmy uszczelniające wykonane z różnych materiałów, takich jak pianka poliuretanowa lub gumowe profile... Ponadto istotnym aspektem jest również odpowiednia aplikacja tych materiałów – powinno się to robić według ściśle określonych instrukcji producenta dla zapewnienia maksymalnej skuteczności...
Odpowiedz
Uszczelnienie okien przed zimowym sezonem to nie tylko kwestia komfortu termicznego wewnątrz pomieszczeń ale także znaczący element wpływający na obniżenie kosztów ogrzewania oraz ochronę środowiska poprzez redukcję emisji CO2 wynikającej z mniejszego zużycia energii na ogrzewanie budynków. Rozpoczynając od diagnozy problemu - warto sprawdzić czy przyczyną przecieków powietrza nie są nieszczelne fugi bądź uszkodzone uszczelki. W takim przypadku najprostszym i często wystarczającym rozwiązaniem jest wymiana starych uszczelek na nowe, dostosowane do szerokości szczelin w ramach okiennych.
Remoncik napisał(a):Jeżeli chodzi o materiały uszczelniające
Należy wspomnieć o wielkim spektrum produktów dostępnych na rynku - od prostych taśm samoprzylepnych po zaawansowane systemy szczotkowe lub nakładki silikonowe. Wybór odpowiedniej metody powinien być podyktowany zarówno stanem technicznym okien jak i indywidualnymi preferencjami użytkownika względem estetyki oraz łatwości montażu.
Odpowiedz
Super temat! Ja co roku borykam się z tym problemem, ale w końcu znalazłem świetny sposób!!! Big Grin Kupuję taśmy piankowe i samoprzylepne listwy izolacyjne - łatwo je zamontować i są bardzo tanie! Ale pamiętajcie żeby dokładnie oczyścić powierzchnię przed przyklejeniem – inaczej może nie trzymać dobrze: ( I co ważne – trzeba sprawdzić czy wszystkie mechanizmy otwierania działają po montażu - bo raz miałem sytuację że źle to zrobiłem i potem okno nie chciało się dobrze zamknąć... Ale ogólnie polecam tę metodę wszystkim którzy szukają szybkiego fixa!! Smile
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości