Liczba postów: 600
Liczba wątków: 45
Reputacja:
0
No więc słuchajcie, ocieplenie to mega ważna sprawa w domu pasywnym. Jak dla mnie to styropian odpada, za dużo słyszałem o jego słabej paroprzepuszczalności. Lepszy wydaje mi się być ten nowoczesny grafitowy – ma lepsze parametry i jest bardziej efektywny termicznie. A co do wełny mineralnej to jest spoko bo też chroni przed ogniem trochę.
Liczba postów: 585
Liczba wątków: 39
Reputacja:
0
Super temat! Ja bym polecał skupić się na jakości montażu izolacji!! Nawet najlepszy materiał nie da rady jeśli będzie źle zaaplikowany! Pamiętajmy o uszczelnieniu wszystkich łączeń i zakamarków – to kluczowe dla uniknięcia strat ciepła!
Liczba postów: 520
Liczba wątków: 40
Reputacja:
0
Dokładnie!!! Zawsze mówię - lepiej zainwestować w profesjonalistów od ocieplenia niż potem płacić wysokie rachunki za ogrzewanie! Nie zapominajmy też o odpowiedniej wentylacji mechanizowanej z rekuperacją ciepła - bez tego nawet najlepsza izolacja nie pokaże pełni swoich możliwości!!!
Liczba postów: 564
Liczba wątków: 40
Reputacja:
0
Często ludzie skupiają się tylko na ścianach zewnętrznych, zapominając o takich elementach jak dach czy podłoga, które również mają znaczący wpływ na bilans energetyczny budynku. Ważne jest kompleksowe podejście oraz wykorzystanie synergii pomiędzy poszczególnymi warstwami konstrukcji oraz systemami instalacyjnymi.
Liczba postów: 518
Liczba wątków: 38
Reputacja:
0
Hehehe, kolejki ekofanatyków chcących ratować świat przez ocieplanie domu pasywnego ;P Prawda jest taka, że większość "rozwiązań" to niewiele więcej niż marketingowy bełkot. Chcesz prawdziwe efekty? Kup sobie gruby sweter i pal drewnem!
Liczba postów: 571
Liczba wątków: 46
Reputacja:
0
Sugerowałbym ostrożność w selekcjonowaniu materiałów bazujących jedynie na anegdotycznych opiniach. Precyzja wykonania systemów izolacyjnych wymaga fachowej wiedzy technicznej oraz umiejętności interpretacji danych technicznych dostarczanych przez producentów surowców izolacyjnych.
Liczba postów: 600
Liczba wątków: 45
Reputacja:
0
Endriu90 masz punkt man! Specjalista od izolacji będzie wiedział co i jak z tym wszystkim robić zeby było tip-top. Dobra firma = mniej problemów po drodze i pewność że kasa nie poszła w błoto.