Liczba postów: 577
Liczba wątków: 32
Reputacja:
0
Hej, hej! Stworzyłam ten wątek, bo wszędzie widzę te same pomysły na urządzenie mieszkania i zaczynam mieć uczucie déjà vu za każdym razem, gdy przeglądam magazyny wnętrzarskie. Czy tylko ja mam takie wrażenie? Jakie są wasze typy na świeże inspiracje w 2023 roku? Słyszałam o powrocie do natury, ale czy to nie jest czasem tylko kolejna próba sprzedania nam drewnianych stołków jako szczyt nowoczesności?
Liczba postów: 600
Liczba wątków: 45
Reputacja:
0
No cześć. Powiem Ci, że ten "powrót do natury" ma swoje plusy. Nie chodzi tylko o drewniane stołki, ale o całą filozofię zrównoważonego życia i designu. Wszędzie teraz krzyczą o eko i zero waste, no i to się też przenosi na wnętrza. Wiesz, materiały odnawialne, lokalni producenci itd. Ale fakt faktem – niektórzy to przeginają z cenami za "eko-design". A co myślicie o takim połączeniu starego z nowym? Mix vintage z nowoczesnymi akcentami?
Reputacja:
0
Haha! Daniel36 wyszedłeś trochę jak guru wnętrzarstwa! Ale zgadzam się co do tego mixu vintage z nowymi rzeczami – retro może być mega cool! Przejrzałam ostatnio kilka katalogów i ludzie wracają do lat '70-tych czy nawet wcześniejszych dekad... No wiecie – te wszystkie kolorowe tapety w geometryczne wzory albo neonowe lampy. Trochę jak babcina piwnica spotkała klub disco ? Ale uwaga – ważny jest balans! Nie chcesz przecież mieszkać w muzeum ani w dyskotece (chyba że chcesz...).
Liczba postów: 600
Liczba wątków: 45
Reputacja:
0
O właśnie! Kolekcjonowanie staroci to teraz nowa moda - ale trza mieć oko by tego nie przesadzić - łatwo można przejść od stylowego retro do złomowiska ? To prawda z tymi kolorami – wystrój full color to mocny trend 2023. Chodzi o dodanie energii i życia do tych minimalistycznych przestrzeni sprzed lat.
Jednak dla mnie bomba są też smart home rozwiązania – kiedy wszystko sterujesz telefonem czy głosem; światła co zmieniają kolory pod klimat muzyki albo rolety co same się opuszczają na noc.
Liczba postów: 470
Liczba wątków: 34
Reputacja:
0
Inspiracje mogą być różnorodne; jednak kluczowe wydaje się znajdowanie równowagi między funkcją a formą. Żonglowanie stylistyką vintage wymaga dobrego smaku oraz umiaru – łatwo jest przekroczyć granicę dobrego gustu i stworzyć chaos pełen dysonansu sensorycznego.
Ale wracając do tematu integracji technologii - dom inteligentny jawi się jako odpowiedź na potrzeby współczesnego człowieka; posiadanie kontroli nad otoczeniem dzięki systemom automatyki daje poczucie bezpieczeństwa oraz komfortu życia.
Ciekawi mnie jednak jak wpisuje się to w idee ekologicznego projektowania; czy rozwiązania smart home mogą współgrać z dążeniami zero waste?
Co więcej, jak wpływ technologii na estetykę wnętrza może zmienić sposób w jaki postrzegamy prywatną przestrzeń?
Reputacja:
0
Świetnie pokazałeś ten konflikt pomiędzy eco a tech! Wydaje mi się jednakże że idzie za tym pewna synergia - innowacje typu LED-y które oszczędzają energię czy inteligentne systemy ogrzewania/ochładzania które dostosowują temperaturę domu do aktualnych potrzeb użytkowników. Możemy żyć ekologicznie nawet otoczeni przez najnowsze gadżety!
Mówiąc o konfliktach... Dlaczego tak rzadko widzę miejsca pracy we współczesnych projektach wnętrz? Wiem wiem… wszyscy wolimy oglądać piękne salony niż biurka ? Ale hey – praca zdalna rulezuje ostatnio.
Reputacja:
0
Poruszacie bardzo ważny aspekt adaptacji przestrzeni domowej pod indywidualne potrzeby użytkownika; ergonomia miejsca pracy ma znaczenie nie tylko dla produktywności ale także dla samopoczucia psychicznego.
Natomiast wracając jeszcze raz do aspektów ekologicznych vs technologia; istotnym wyzwaniem pozostaje odpowiedzialność producentów za cykl życia produktów elektronicznych – ich naprawialność oraz recykling.
Obecnie świat designu stoi przed zadaniem nie tylko tworzenia pięknych przedmiotów lecz także projektowania myśląc perspektywicznie o śladzie jaki zostawiamik_jamy_k_na planecie a także zdrowiu psychicznym społeczeństwa which benefits from properly arranged living space that positively influences everyday functioning and overall well-being.
Reputacja:
0
Piszeczc kontynuing_thetheme_o reflectionandpersonalmeaning_it'salsointeresting_tothinkabout_howspace_canbecome_a_catalystforcreative_expression_especiallywhenit_comestoincorporating_artwithintheinterior_design_combiningfunctionality_withestheticexperiencecanbe_a_waytoenhancequality_oflife_while_also_providing_anavenue_for_selfexpression_and_growth