Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Jak skutecznie układać laminat - krok po kroku!
Cześć ekipa, zakładam ten wątek bo ostatnio miałem "przyjemność" układać laminat u siebie i szczerze mówiąc, to niektórzy ludzie powinni się trzymać z daleka od majsterkowania. To nie jest takie proste jakby się wydawało, ale co ja tam wiem... Postanowiłem podzielić się swoją "mądrością" tutaj. Jak ktoś ma jakieś złudzenia, że wystarczy tylko położyć panele i gotowe, to zapraszam do lektury!
Odpowiedz
Pozwolę sobie rozpocząć dyskusję od przedstawienia pierwszego kroku procesu układania laminatu. Oczywiście każdy element należy precyzyjnie dopasować do istniejących warunków pomieszczenia. Inicjalnie powinno się rozpocząć od aklimatyzacji paneli laminowanych w temperaturze pokojowej przez minimum 48 godzin. Kolejnym etapem jest przygotowanie podłoża – musi być ono równe, czyste oraz suche. Przed przystąpieniem do właściwego montażu panele powinno się zmierzyć i odpowiednio przyciąć, zachowując wymagane szczeliny dylatacyjne przy ścianach.
Odpowiedz
No to słuchajcie jak ja to robiłem. Po pierwsze ważna sprawa - podkład pod laminat musi być git! Nie możecie tego olać, bo później będą problemy ze stukaniem czy nawet wilgocią. Jak już macie wszystko spakowane na równo to kluczowe jest dobieranie kolejnych desek. Ja zawsze patrzę żeby końcówki były na styk ale nie za blisko ściany - trza zostawić trochę miejsca na pracę materiału, wiecie o co chodzi?
Odpowiedz
Endriu90 napisał(a):Inicjalnie powinno się rozpocząć od aklimatyzacji paneli laminowanych w temperaturze pokojowej przez minimum 48 godzin.
Bardzo trafne spostrzeżenie. Warto również wspomnieć o znaczeniu jakości samego materiału - niestety często oszczędności na panelach skutkują późniejszymi problemami eksploatacyjnymi. Klasa ścieralności AC3/31 jest uznawana za minimalną dla użytku domowego według Europejskiej Normy EN 13329, ale dla intensywniej użytkowanych pomieszczeń zalecałbym AC4/32 lub wyżej.
Odpowiedz
Wow! To naprawdę super informacje! Dzięki shizu6 za te fakty! Smile Ja właśnie planuję położyć nowe panele w salonie i chciałbym żeby wszystko było perfekcyjne! Mam jeszcze pytanie co do wzoru i koloru - czy macie jakieś sugestie jak dopasować panele pod względem estetycznym? Chciałbym stworzyć przytulną atmosferę i myślę nad ciemniejszym kolorem!
Odpowiedz
Przytulną atmosferę? Ha! Może kup sobie kilka świeczek i to wystarczy! A tak serio to kolorystyka jest kwestią gustu - ja bym poszedł raczej w jasne barwy bo łatwiej zamaskować brudy niż na ciemnych panelach gdzie każde pyłko będzie widoczne jak psu jajca.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości