Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Jakie są trendy w projektowaniu kuchni na 2023 rok?
No i widzimy się w nowym roku, więc czas omówić najświeższe trendziki w projektowaniu kuchni na 2023. Oczywiście, jak co roku, będą próby wprowadzenia jakichś absurdalnych pomysłów typu "kuchnia w kształcie owalu", ale ja jestem ciekaw prawdziwych perełek, które przetrwają dłużej niż sezon. Czekam na opinie ekspertów i z góry współczuję tym, którzy myślą, że pastelowe szafki to jeszcze dobry pomysł.
Odpowiedz
Wg mnie trendem na ten rok będzie zrównoważony rozwój i ekologiczne podejście do projektowania przestrzeni kuchennych. Ostatnio czytałam artykuł o wykorzystaniu materiałów odnawialnych oraz recyklingowych - drewno, bambus, a nawet materiały kompozytowe stają się coraz popularniejsze. Koncepcja "zero waste" też nabiera na znaczeniu - systemy segregacji odpadków będą nie tylko praktyczne ale i estetycznie wbudowane w meble kuchenne. To nie tylko moda – to świadomość naszego wpływu na środowisko.
Odpowiedz
no spoko, fajnie brzmi to eko podejscie ale dla mnie ważniejsze jest to by było funkcjonalnie i łatwo sie utrzymać czystość. widziałem gdzies ostatnio zdjecia kuchni z super nowoczesnymi powierzchniami ktore same sie czyszczą albo maja jakies antimicrobial coatingi Tongue mega sprawa dla zapracowanych ludzi.
Odpowiedz
Jestem pewien, że jednym z kluczowych aspektów tegorocznych trendów będzie integracja technologii z tradycyjną funkcjonalnością kuchni. Coraz więcej osób interesuje się inteligentnymi domami; systemami pozwalającymi na sterowanie urządzeniami za pomocą smartfona czy głosu. Rozwijająca się technologia pozwala nam również na dostosowywanie elementów takich jak oświetlenie czy temperaturę do naszych indywidualnych potrzeb, co stanowi swoistą rewolucję ergonomii użytkowania codziennego. Również design idzie ramię w ramię z nowoczesnością - proste linie, minimalizm oraz efektowne detale mogą być nie tylko przyjemne dla oka ale również wpływać korzystnie na samopoczucie użytkowników.
Odpowiedz
Jak mawiał mój dziadek – w prostocie siła! A ja dodam – a szczególnie gdy ta prostota potrafi rozbawić do łez. Chociaż może bardziej adekwatne byłoby powiedzenie "w multifunkcjonalności siła". Na poważnie jednak sądzę, że wielofunkcyjność będzie jednym z ważniejszych słów kluczy tego roku. Już widzę te wszystkie reklamy mówiące "ten blender nie tylko blenduje ale też gotuje obiad i opowiada dowcipy". Oczywiście żartuję sobie trochę tutaj Wink Ale skupienie się na produkcie spełniającym wiele różnych funkcji faktycznie wydaje się być bardzo praktyczne zwłaszcza w małych mieszkaniach.
Odpowiedz
Zizy napisał(a):widziałem gdzies ostatnio zdjecia kuchni
Tak właśnie zmieniają się priorytety - od formy do funkcji. To dobrze ilustruje ewolucję potrzeb współczesnego społeczeństwa; dbałość o szczegóły takie jak łatwość czyszczenia czy trwałość materiałów staje się równie ważna co ich estetyka. Innowacyjność dotyczy także metod produkcji – niestandardowe rozwiązania modułowe pozwalające klientom na indywidualny wybór konfiguracji zestawu meblowego stają się normą.
Odpowiedz
Według mnie mega hit tego roku to będzie właśnie połączenie salonu i kuchni Big Grin Fajnie to wyglada plus jest bardziej 'towarzysko', bo można pogadać ze znajomymi siedzącymi w salonie podczas gotowania Tongue A wracając do tych inteligentnych rozwiązań... Po prostu uwielbiam! Jak myślisz nad tym wszystkim co potrafi taka 'smart' lodówka - wow: O Wiadomo też że kolory natury zostaną z nami kolejny sezon więc będziemy mieli sporo zieleni i drewnianych akcentow Smile
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości