Liczba postów: 518
Liczba wątków: 38
Reputacja:
0
No i widzimy się w nowym roku, więc czas omówić najświeższe trendziki w projektowaniu kuchni na 2023. Oczywiście, jak co roku, będą próby wprowadzenia jakichś absurdalnych pomysłów typu "kuchnia w kształcie owalu", ale ja jestem ciekaw prawdziwych perełek, które przetrwają dłużej niż sezon. Czekam na opinie ekspertów i z góry współczuję tym, którzy myślą, że pastelowe szafki to jeszcze dobry pomysł.
Liczba postów: 564
Liczba wątków: 40
Reputacja:
0
Wg mnie trendem na ten rok będzie zrównoważony rozwój i ekologiczne podejście do projektowania przestrzeni kuchennych. Ostatnio czytałam artykuł o wykorzystaniu materiałów odnawialnych oraz recyklingowych - drewno, bambus, a nawet materiały kompozytowe stają się coraz popularniejsze. Koncepcja "zero waste" też nabiera na znaczeniu - systemy segregacji odpadków będą nie tylko praktyczne ale i estetycznie wbudowane w meble kuchenne. To nie tylko moda – to świadomość naszego wpływu na środowisko.
Liczba postów: 571
Liczba wątków: 46
Reputacja:
0
Jestem pewien, że jednym z kluczowych aspektów tegorocznych trendów będzie integracja technologii z tradycyjną funkcjonalnością kuchni. Coraz więcej osób interesuje się inteligentnymi domami; systemami pozwalającymi na sterowanie urządzeniami za pomocą smartfona czy głosu. Rozwijająca się technologia pozwala nam również na dostosowywanie elementów takich jak oświetlenie czy temperaturę do naszych indywidualnych potrzeb, co stanowi swoistą rewolucję ergonomii użytkowania codziennego. Również design idzie ramię w ramię z nowoczesnością - proste linie, minimalizm oraz efektowne detale mogą być nie tylko przyjemne dla oka ale również wpływać korzystnie na samopoczucie użytkowników.