Liczba postów: 600
Liczba wątków: 45
Reputacja:
0
Cześć wszystkim! Zakładam ten wątek, bo ostatnio byłem na budowie i niestety zauważyłem kilka niepokojących zachowań pracowników dotyczących BHP. Brak hełmów, niedbalstwo przy używaniu sprzętu... A to przecież może prowadzić do tragedii. Jestem pewien, że w małych firmach budowlanych to częsty problem. Chciałbym podyskutować o tym, jak można poprawić standardy BHP bez wydawania majątku i czy ktoś ma doświadczenia z wprowadzaniem zmian w tej materii?
Liczba postów: 520
Liczba wątków: 40
Reputacja:
0
No co Ty mówisz?! To jest niesamowicie ważna kwestia! Jak można zapominać o podstawowych zasadach bezpieczeństwa?! Przecież każdy pracodawca powinien zadbać o szkolenia BHP dla swoich pracowników! I to nie tylko jednorazowo, ale regularnie!!!
Liczba postów: 585
Liczba wątków: 39
Reputacja:
0
Dokładnie!!! W każdej pracy bezpieczeństwo jest najważniejsze!!! Ja bym proponował więcej kontroli na budowach i większe konsekwencje dla tych, co lekceważą przepisy!!! Przecież chodzi tu o ludzkie życie!!!
Liczba postów: 562
Reputacja:
0
Odnosząc się do wcześniejszych wypowiedzi, chciałbym nadmienić... Poprawa standardów BHP wymaga systematycznej edukacji oraz implementacji odpowiednich procedur. Krok pierwszy to rzetelna ocena ryzyka zawodowego... Kolejne etapy obejmują dostosowanie środków technicznych oraz organizacyjnych celem minimalizowania zagrożeń. Nie wolno zapominać o właściwej komunikacji pomiędzy zarządem a pracownikami oraz tworzeniu kultury bezpieczeństwa pracy... Na rynku istnieje wiele publikacji oraz źródeł internetowych dostarczających szczegółowe informacje na temat procedur BHP...
Liczba postów: 600
Liczba wątków: 45
Reputacja:
0
Fajne pomysły lecą tutaj! Szczególnie mi się podoba ta idea z regularnymi szkoleniami i egzaminami – trzeba sprawdzić czy ludzie naprawdę zapamiętują te info z kursów. Ale słuchajcie, co myślicie o motywacyjnych programach dla pracowników? Takich gdzie za brak wypadków ekipa dostaje bonus czy coś ekstra? Może by to trochę bardziej zachęciło do przestrzegania tych wszystkich procedur.
Liczba postów: 520
Liczba wątków: 40
Reputacja:
0
Wow! Genialny pomysł! Nagradzać za brak wypadków to świetna metoda motywacyjna!! Działanie prewencyjne przez pozytywne wzmacnianie!! To może być rewolucja w podejściu do BHP!!!
Liczba postów: 585
Reputacja:
0
Pomysły są super ale musimy pamiętać żeby wszyscy mieli równy dostęp do informacji!!! Może warto byłoby założyć tablice ogłoszeniowe albo grupę na jakiejś platformie społecznościowej gdzie będą umieszczane wszystkie aktualności dotyczące BHP?!!!
Liczba postów: 562
Reputacja:
0
Tworzenie grup społecznościowych lub tablic ogłoszeniowych jest godnym uwagi rozwiązaniem… Wspomaga ono bieżący przepływ informacji i ulepsza komunikację między różnymi szczeblami hierarchii firmowej... Pozwala również szybciej reagować na ewentualne nieprawidłowości zgłaszane przez samych pracowników… Równocześnie należy jednak zadbać o prywatność danych oraz regulować zakres odpowiedzialności poszczególnych osób za treści publikowane na tego typu platformach…
Liczba postów: 480
Liczba wątków: 38
Reputacja:
0
Odnośnie idei nagród za brak incydentów - strategia ta bazuje na psychologii behawioralnej i faktycznie może mieć duży wpływ na zachowania pracowników. Ważne jest jednak aby takie programy były starannie zaplanowane aby unikań sytuacji gdzie pracownicy mogliby nie zgłaszaći drobniejszych incydentów bądź naruszeń ze strachu przed utratą premii. Konstruktywna feedback loop (czyli cykliczny proces uzyskiwania opinii) odgrywa tutaj kluczową rolę; możliwość anonimowego zgłaszania problemów również powinna być uwzględniona jako element polityki firmy dotyczącej bezpieczeństwa pracy.