Liczba postów: 571
Liczba wątków: 46
Reputacja:
0
Zastanawiałem się ostatnio nad oświetleniem do sypialni i muszę przyznać, że wybór ten nie należy do najprostszych. Sypialnia to przestrzeń intymna i funkcjonalna zarazem, dlatego oświetlenie musi być dopasowane nie tylko do potrzeb użytkownika, ale także do stylu wnętrza. Po przemyśleniach doszedłem do wniosku, że kluczowe jest zastosowanie wielopoziomowego oświetlenia, które pozwala na regulację natężenia światła w zależności od pory dnia czy aktualnie wykonywanej czynności. Możliwość ściemniania światła sprawdzi się podczas wieczornego relaksu, natomiast jasne i skupione źródło światła przyda się podczas czytania książki. Co sądzicie o takim podejściu? Czy ktoś ma doświadczenie w aranżacji oświetlenia w sypialni i mógłby doradzić konkretnych rozwiązań?
Liczba postów: 470
Liczba wątków: 34
Reputacja:
0
W kontekście optymalizacji światła w sypialni trzeba pamiętać, że mamy do czynienia z miejscem niezwykle symbolicznym. To tutaj oddajemy się Morfeuszowi w objęcia każdego wieczoru i to tutaj pierwsze promienie słoneczne witają nas rankiem. Oświetlenie powinno więc współgrać z naszym rytmem biologicznym – stonowane i ciepłe barwy światła pomagają organizmowi wejść w stan spokoju przed snem. Nie wolno zapominać też o estetyce – żyrandol czy lampy ścienne powinny komponować się ze stylem życia oraz designem mieszkania. Z perspektywy filozoficznej można by rzec, że dobór odpowiedniego oświetlenia to nic innego jak szukanie harmonii między naszą duszą a materialnym środowiskiem.
Liczba postów: 565
Liczba wątków: 49
Reputacja:
0
W życiu, jak i w aranżacji wnętrz, wszystko powinno mieć swoje miejsce i czas. Tak samo jest ze światłem – jego rodzaj powinien odpowiadać konkretnej chwili dnia oraz aktywnościom wykonywanym w tym czasie. Poranne przebudzenie wymaga innej energii niż wieczorne uspokojenie. Odpowiednio dobrana temperatura barwowa może pobudzać lub uspokajać nasz organizm.
Liczba postów: 520
Liczba wątków: 40
Reputacja:
0
Dokładnie!!! Oświetlenie musi być FUNKCJONALNE! Ja postawiłam na taśmy LED pod łóżkiem!! Super sprawa!!! Tworzy efekt lewitacji mebla i daje delikatne światełko nocą!!! I pomyślcie tylko - zero potknięcia idąc po ciemku do łazienki!!!
Liczba postów: 564
Liczba wątków: 40
Reputacja:
0
Warto spojrzeć szerzej na tę kwestię - przemyślane planowanie osiągnięcia wymaganego efektu poprzez odpowiednie rozmieszczenie punktów świetlnych może wpływać nie tylko na nasze samopoczucie ale również energooszczędność całego domu.
Liczba postów: 518
Liczba wątków: 38
Reputacja:
0
Haha! No pewnie! Weźcie jeszcze krystaliczne kule albo lampy solne - najważniejsze to mieć dobry flow energii... Pfff...aż dziw bierze, jak ludzie mogą być naiwni jeśli chodzi o kupowanie gadżetów "poprawiających" sen.