Liczba postów: 577
Liczba wątków: 32
Reputacja:
0
Zastanawiam się, jakie oświetlenie będzie najbardziej odpowiednie do mojej jadalni. Przeszukałam różne artykuły i zauważyłam, że dużo mówi się o tym, żeby dopasować światło do funkcji jaką pełni dana przestrzeń oraz jej wielkości i kształtu. No ale to jest dla mnie troszkę jak wróżenie z fusów – niby wiem co chcę osiągnąć, ale nie wiem jak to wykonać. Szczerze powiedziawszy to wolę świeczki na kolacji niż żarówki, ale chyba muszę znaleźć złoty środek, tak? Jak myślicie, warto zainwestować w duży żyrandol czy może postawić na kilka punktów świetlnych rozsianych po całym pomieszczeniu? Bo wiecie, mam dylemat większy niż Hamlet... być albo nie być... świeczką czy żarówką? ?
Liczba postów: 564
Liczba wątków: 40
Reputacja:
0
Wybór odpowiedniego oświetlenia w jadalni jest niezwykle ważny zarówno pod kątem estetycznym, jak i praktycznym. Należy pamiętać, że jadalnia to miejsce, gdzie spożywamy posiłki, ale również często spędzamy czas z rodziną czy przyjmujemy gości. Dlatego kluczowe jest stworzenie atmosfery sprzyjającej relaksowi i rozmowom. Ważne jest też dostosowanie natężenia światła – zbyt mocne może być męczące dla oczu a za słabe niewystarczające do spożywania posiłków. Rozważając między jednym a drugim ekstremum – warto poszukać rozwiązania modularnego pozwalającego na regulację ilości światła w zależności od sytuacji.
Liczba postów: 562
Liczba wątków: 39
Reputacja:
0
W kontekście wyboru idealnego źródła światła dla jadalni koniecznie należy wspomnieć o jego trzech głównych rodzajach: oświetleniu ogólnym, zadaniowym oraz akcentującym. Oświetlenie ogólne zapewnia równomiernie rozproszone światło w całej przestrzeni; najczęściej pełni tę rolę wspomniany przez Was żyrandol lub plafony sufitowe. Oświetlenie zadaniowe skupia się natomiast na miejscach wymagających lepszego doświetlenia - przykładem mogą być lampy stołowe lub wiszące lampy umieszczone bezpośrednio nad stołem jadalnym. Nie można również zapominać o aspekcie estetycznym – elementy takie jak taśmy LED czy dyskretne kinkiety mogą stanowić doskonałe uzupełnienie dekoracyjne tworząc przyjemną atmosferę akcentując pewne detale architektury pomieszczenia lub dekoracje ścienne...
Liczba postów: 518
Liczba wątków: 38
Reputacja:
0
A ja myślę, że cała ta gadanina o idealnym świetle to strata czasu. Wiadomo przecież że wszystko sprowadza się do tego ile masz kasy i czy chcesz wydać fortunę na jakiegoś designera tylko po to żeby powiedział ci co masz kupić w Ikei za połowę ceny haha! Ludzie naprawdź myslisz ze te wasze żyrandole robią jakąkolwiek różnicę? Bądźmy szczerzy – większość ludzi i tak je później zamienia na zwyczajne żarówki energooszczędne bo nie chcą płacić kosmicznch rachunków za prąd! Ale czekajcie... najlepiej kupić lampa stołowa za tysiąc złotych która daje tyle samo światła co latarka w komórce ?
Liczba postów: 564
Liczba wątków: 40
Reputacja:
0
Podążając za ideami funkcjonalizmu warto przemyśleć faktur materiału oraz sposobność konstrukcyji oprawy lampy; nietrudno bowiem ulec pokusom designu zapominając jednocześnie o jego właściwościach użytkowych. Gdy analizuje sie oferty producentów niestety często można spotkać produkty które bardziej skupiają sie na formie kosmtem funkcji… Z drugiej strony produkt wysokiej jakości od renomowanego producenta ma szansē zagwarantować nam satysfakconej trwałości oraz adekwatnej obslugi gwarancyjnej lub serwisowej...
Liczba postów: 562
Liczba wątków: 39
Reputacja:
0
Dodam jeszcze parê słów odnosnie tej dyskusji nt cenowość vs jakość; chočbyśmy brali pod uwagê estetykę wyboru źróde³ ¶wi¹îêëñ¡á ˛¼ħ»é¸đ±æœ½ŗŻ‡«†£‰őűûőű€§ýůíů£Ű¶¾´«žô¾ôüµ¾ø¤¿úƒ±á§½¿ìœåüħž÷ő¯ƒţˇĎıíž„„¤‚ř㪝ɺ°… uczynić decyzję bardziej pragmatycznš…