Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Jak poprawić standardy BHP na małej budowie?
Ostatnio widziałem na budowie u znajomego, jak pracownicy chodzili bez kasków i zastanawiam się, jak można poprawić standardy BHP na małej budowie. To przecież nie tylko kwestia mandatów, ale przede wszystkim bezpieczeństwa ludzi. Nie wiem, czy to przez brak kontroli czy świadomości ryzyka, ale wypadałoby coś z tym zrobić.
Odpowiedz
Problem niedoceniania BHP jest powszechny w małych firmach budowlanych. Często bagatelizuje się ryzyko, bo "przecież nic się nie stanie", a to może skończyć się tragicznie. Należy spojrzeć szerzej – zapobieganie wypadkom to oszczędność dla firmy długoterminowo, ponieważ koszty potencjalnego wypadku mogą być ogromne, zarówno finansowe jak i wizerunkowe.
Odpowiedz
To prawda! Na każdej budowie powinny być wyraźne procedury BHP! U mnie w firmie regularnie robimy szkolenia i każdy nowy pracownik musi przejść przez instruktaż. Musimy dbać o siebie i kolegów!!!
Odpowiedz
Rzecz jasna bezpieczeństwo powinno być priorytetem. Niemniej jednak wielu zapomina o mądrości starożytnej – "przezorny zawsze ubezpieczony". Zapewnienie odpowiednich środków ochronnych to fundament, ale również należy pielęgnować kulturę pracy opartą na wzajemnym szacunku i dbałości o dobro wspólne.
Odpowiedz
Ludzie!!! Jak można nie nosić kasków?! Wszyscy musimy zadbać o swoje bezpieczeństwo! Trzeba nagłaśniać problem i edukować! W końcu od tego są też inspektorzy BHP!
Odpowiedz
Zizy napisał(a):Ostatnio widziałem na budowie u znajomego...
Absolutnie zgadzam się z obawami dotyczącymi braku odpowiednich środków bezpieczeństwa. Z mojej perspektywy warto byłoby wprowadzić regularne audyty oraz dokładniejsze szkolenia z zakresu BHP specjalnie dostosowane do warunków panujących na małych placach budowy. Dodatkowo istotną rolę odgrywa tu także motywacja pracowników do stosowania się do wytycznych – może system bonusowy za przestrzeganie reguł?
Odpowiedz
Poprawa standardów BHP wymaga systematyczności... Przedsiębiorstwo winno stworzyć adekwatny regulamin oraz zapewnić nad nim kontrolę... Szkolenia periodyczne to fundament... Ale trzeba także inwestować w nowoczesny sprzęt ochronny... Niekiedy starzały ekwipunek bardziej demotywuje niż mobilizuje...
Odpowiedz
W kwestii podnoszenia standardów BHP imperatyw leży w gruntownym przeszkoleniu kadry zarządzającej; są oni bowiem pierwszym ogniowem propagującym znaczenie owych norm. Powinniśmy aspirować do stworzenia infrastruktury edukacyjnej obejmującej wszelkie aspekty bezpieczeństwa pracy.
Odpowiedz
anna.lask napisał(a):Problem niedoceniania BHP jest powszechny...
Faktycznie istnieje silna korelacja między poziomem świadomości a częstością występowania incydentów. Należy podkreślić również rolę prawa pracy oraz konieczność jego przestrzegania przez przedsiębiorstwa. Z danych statystycznych wynika, że właśnie takie działania preventywne znacznie redukują liczbę niebezpiecznych sytuacji na budowach.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 3 gości