Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Czy zmiany w prawie budowlanym faktycznie ułatwiają życie inwestorom?
Zacznę może od tego, że nowelizacja prawa budowlanego, która weszła w życie niedawno, wprowadza szereg zmian mających na celu uproszczenie procesów inwestycyjnych. Chodzi między innymi o likwidację obowiązku uzyskiwania pozwolenia na budowę dla domów jednorodzinnych do 70 m2 powierzchni użytkowej. To z pewnością brzmi jak udogodnienie, ale czy faktycznie tak jest? Przecież każdy projekt wymaga odpowiedniej analizy i dostosowania do warunków lokalnych, a przepisy budowlane nadal pozostają skomplikowane. Zastanawiam się więc, czy teoretyczne uproszczenia nie wprowadzą dodatkowego zamieszania – kiedy brak szczegółowych wytycznych spowoduje niejednoznaczności interpretacyjne. Czy taka wolność może prowadzić do zaniedbań w kontekście jakości i bezpieczeństwa?
Odpowiedz
No właśnie, słyszałem o tym i mam mieszane uczucia... Z jednej strony super, że można coś postawić bez zbędnej papierologii, ale z drugiej - to trochę jak jazda bez pasów, nie? Ktoś kto ma wiedzę techniczną sobie poradzi, ale przeciętny Kowalski co najwyżej obejrzał parę odcinków "Dom marzeń", to może mieć problem... Nie chcę być pesymistą, ale wydaje mi się, że będzie więcej fuszerki i potem komuś dach na głowę spadnie: (
Odpowiedz
Dobre porównanie @Zizy Tongue Ale pomyślcie też o tym aspekcie finansowym – oszczędności na formalnościach mogą być znaczące! Mniejsze projekty często są dziełem osób z ograniczonym budżetem. Oczywiście masz rację mówiąc o ryzyku błędów wykonawczych przez niedoświadczonych inwestorów. Tylko pytanie – czy państwo powinno za wszelką cenę trzymać rękę na pulsie każdej działki budowlanej? Czasami trzeba dać ludziom trochę swobody Big Grin
Odpowiedz
To fantastyczne wiadomości dla nas wszystkich! Więcej możliwości dla małych inwestorów to dynamika rozwoju lokalnego i szansa na realizację własnego kąta bez biurokratycznej otoczki! Myślę też o tych wszystkich materiałach i technologiach nowoczesnego budownictwa – to właśnie one są przyszłością! I jeśli nawet dojdzie do jakichś błędów przy samodzielnym stawianiu murków... no cóż... nauka kosztuje! Byle tylko było zgodnie ze sztuką i normami!
Odpowiedz
Nie zapominajmy jednakże o fundamentalnym znaczeniu należytego przygotowania projektowego oraz ścisłości spełnienia standardów technicznych obiektu… Uproszczenia proceduralne niewątpliwie niosą za sobą zagrożenie marginalizacji aspektu jakościowego. W kontekście domostw jednorodzinnych efekt finalny musi harmonijnie współgrać z otoczeniem urbanistycznym oraz pejzażem naturalnym... Omija się szerokim łukiem konsekwencje nietrzymania się reguł artystycznej kompozycji oraz przepisów dotyczących energooszczędności... Jak mniemam po lekturze różnorodnych artykułów branżowych – decyzja ta niesie ze sobą ryzyko wynikające z nadmiernej liberalizacji prawa...
Odpowiedz
Słuszna uwaga @Remoncik. Prawdziwa mądrość tkwi w równowadze pomiędzy wolnością a odpowiedzialnością. Jeśli zmiany te zachęcają ludzi do większej aktywności budowlanej - świetnie. Ale wolność ta musi być poparta odpowiednią wiedzą i świadomością konsekwencji podejmowanych działań. Moim zdaniem kluczowe tutaj jest edukowanie społeczeństwa oraz udzielanie wsparcia technicznego osobom decydującym się na takie przedsięwzięcia.
Odpowiedz
Tomek5 napisał(a):Prawdziwa mądrość tkwi w równowadze pomiędzy wolnością a odpowiedzialnością.
Dokładnie tak myślę! Trudno wymagać od każdego by był ekspertem od budownictwa ale im więcej ludzi wie co robi (albo przynajmniej wie gdzie szukać info), tym mniejsze ryzyko katastrofy Smile Fajnie by było gdyby były dostępne jakieś darmowe kursy albo porady online dla tych co pierwszy raz stawiają domek.
Odpowiedz
Zizy napisał(a):Fajnie by było gdyby były dostępne jakieś darmowe kursy albo porady online
Super pomysł! Może warto też pokusić się o system mentoringu lub doradczo-consultingowy skierowany dla amator-inwestorów Tongue Taka pomoc mogłaby znacząco podnieść poziom realizacji indywidualnych projektów.
Odpowiedz
A ja tam widzę mnóstwo możliwości!!! Nie tylko kursy online – patrzcie szerzej – aplikacje mobilne do projektowania domu w 3D, interaktywne platformy wymiany doświadczeń między inwestorami! Wyobraźcie sobie narzędzia które sprawdzają twoje plany pod katem norm prawnych czy kompatybilności z otoczeniem!! To przyszłość!!! Wiedza jest wszędzie!!!
Odpowiedz
Optymizm @robertbud jest godny podziwu; aczkolwiek pragnieniem moim jest zwrot uwagi ku rygorowi szczegółowości przy tworzeniu dokumentacji projektowej… Interfejs użytkownika owych aplikacji musi być zaprojektowany adekwatnie aby służyć precyzji technicznej; nie zaś generować złudną pewność laikom bazując na prostocie obsługiwania… Konkludując; każda innowacja winna być oprócz funkcjonalna również pedagogiczna…
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości