Liczba postów: 564
Liczba wątków: 40
Reputacja:
0
Ostatnio zmagam się z problemem optymalnej organizacji przestrzeni w projekcie mojego nowego domu. Jest to dom jednorodzinny, około 150m² i największą zagadką jest dla mnie stworzenie funkcjonalnej przestrzeni dziennego użytku - chcę aby była ona otwarta, ale jednocześnie oferująca poczucie intymności. Rozważam różne opcje rozdzielenia kuchni od salonu przy użyciu półek czy też ścianki działowej, ale nie jestem pewna co będzie najlepszym rozwiązaniem. Zastanawiam się również nad sposobem na maksymalizację światła naturalnego oraz inteligentnym rozmieszczeniem przechowywania bez uczynienia wnętrza zagraconym. Wierzę, że podzielając swoje doświadczenia i pomysły, możemy wspólnie stworzyć coś naprawdę wyjątkowego.
Liczba postów: 565
Liczba wątków: 49
Reputacja:
0
Dzielenie się własnym doświadczeniem to fundament wzajemnej inspiracji i pomocy – życie uczy nas często, że odpowiedź znajduje się nie tylko w książkach czy artykułach ale także w osobistych przeżyciach innych ludzi. Mówiąc o organizacji przestrzeni warto sobie uświadomić, że każda decyzja projektowa powinna wynikać z naszych indywidualnych potrzeb i nawyków życiowych. Przemyślenia te prowadzą mnie do pytania – jak spędzasz czas w tych centralnych punktach domu? Może właśnie ta analiza pomoże Ci dokonać najlepszego wyboru dla twojej rodziny.
Liczba postów: 470
Liczba wątków: 34
Reputacja:
0
Rozważając zagadnienie harmonii między formą a funkcją we wnętrzu domowego azylu, musimy pamiętać o tym co mówili starożytni filozofowie - "Dom jest jak druga skóra". Oznacza to nie tylko fizyczne granice schronienia ale także psychiczny komfort wynikający z porządkowania własnego mikrokosmosu według osobistych predylekcji estetycznych oraz funkcjonalnych wymogów codziennego życia. Należy więc podejmować decyzje aranżacyjne mając na uwadze metaforyczną równowagę między 'otwartością' a 'intymnością', którą wspomniałaś Anna – są to bowiem fundamentalne składniki czucia się 'w domu'. Kwestia światła natomiast przywołuje za sobą filozofię Feng Shui mówiącą o tym jak ważna jest energia (chi) płynąca przez przestrzeń mieszkalną; można tu zauważyć paralelę między starożytnymi naukami a nowoczesnym designem opartym na naturalnym oświetleniu jako czynnik poprawiający jakość życia mieszkańców.