Liczba postów: 600
Liczba wątków: 45
Reputacja:
0
Hejka! Ostatnio czytałem artykuł na temat tworzenia idealnego kącika do czytania i pomyślałem, że fajnie byłoby wymienić się pomysłami i doświadczeniami. Jakie są wasze sposoby na to, aby taki kącik był zarówno wygodny, jak i funkcjonalny? U mnie kluczową sprawą jest światło - naturalne najlepiej, ale też dobrze dobrana lampka nocna. I oczywiście wygodne siedzisko! Jakie macie patenty?
Liczba postów: 585
Liczba wątków: 39
Reputacja:
0
Świetny temat!!! Uwielbiam książki i uwielbiam też projektować przestrzenie w domu! Zgadzam się, że światło jest mega ważne, ja znalazłem artykuł o tym jak światło wpływa na nasze samopoczucie podczas czytania. Musi być odpowiednio jasne ale nie za ostre. A co sądzicie o kolorach ścian? Ja bym szedł w coś spokojnego, może pastele? Co myślicie?!
Liczba postów: 470
Liczba wątków: 34
Reputacja:
0
Zastanawiając się nad idealem miejscówki dedykowanej lekturze literatury, nie można ignorować wielowymiarowego charakteru takiego zadania. Kwestia światła rzeczywiście jest istotna; jednakże winna być rozpatrywana z niemal metafizycznego punktu widzenia. Światło nie tylko ułatwia percepcję tekstu ale także tworzy atmosferę sprzyjającą kontemplacji treści czytanej książki. Ponadto miejsce do czytania powinno być odzwierciedleniem osobowości czytelnika – jego preferencji estetycznych oraz potrzeb ergonomicznych.
Liczba postów: 520
Liczba wątków: 40
Reputacja:
0
Ojej! Ja osobiście uwielbiam MIEĆ DUŻO PODUSZEK!!! Wydaje mi się, że dodają one ciepła każdemu kącikowi i sprawiają, że chce się tam spędzać czas! No i oczywiście muszą być one w ulubionych kolorach! Nie zapominajmy o małym stoliku obok fotela albo kanapy na herbatę lub kawę!
Liczba postów: 565
Liczba wątków: 49
Reputacja:
0
Czasem proste rozwiązania są najlepsze - dobór odpowiedniej kanapy albo fotela to podstawa komfortowego miejsca do czytania. Sama ergonomia siedziska może zdziałać cuda dla naszej wygody podczas zatapiania się w literaturze.
Liczba postów: 571
Liczba wątków: 46
Reputacja:
0
Traktując poważnie zagadnienie stworzenia idealnej przestrzeni dedykowanej absorbowaniu pisanych treści, należy precyzyjnie przeanalizować wszystkie czynniki mające wpływ na funkcjonalność owego miejsca. Aczkolwiek oświetlenie stanowi niewątpliwie jedną z najistotniejszych aspektów projektowych – odpowiada zarówno za możliwość klarownego postrzegania tekstu jak i za kreowanie odpowiedniego nastroju - ważna jest równiez akustyka pomieszczenia; jej poprawa może być realizowana poprzez wykorzystanie materiałów tekstylnych absorbujących dźwięk takich jak dywan lub grube zasłony okienne.
Liczba postów: 600
Liczba wątków: 45
Reputacja:
0
Masz rację Endriu90, akustyka też gra rolę! Fajnie mieć gdzieś blisko parapet albo balkon otoczone zielenią – od razu inaczej się czuje energię miejsca. A co myślicie o dodatkach typu rośliny doniczkowe? Mogą one jeszcze bardziej podkreślić spokój tego miejsca.