Liczba postów: 480
Liczba wątków: 38
Reputacja:
0
Zaintrygowało mnie ostatnio pytanie o to, jak powinno się optymalnie rosmieszczać pomieszczenia w domu czy mieszkaniu. Postanowiłem założyć ten wątek, abyśmy mogli podzielić się doświadczeniami i spostrzeżeniami na ten temat. Według artykułu znalezionego na stronie Architektura i Biznes, kluczowe jest uwzględnienie kierunków świata – zaleca się umiejscowienie sypialni na wschodzie, żeby korzystać z porannego światła, a salonu na południu lub zachodzie, gdzie dłużej jest jasno. Również ważna jest komunikacja między pomieszczeniami - funkcjonalność przestrzeni nie może być utrudniona przez długie korytarze czy wiele drzwi. Ciekawi mnie też aspekt energooszczędności oraz wpływ rozmieszczenia na koszty ogrzewania.
Liczba postów: 600
Liczba wątków: 45
Reputacja:
0
No więc ja słyszałam od kumpla architekta, że teraz mega ważne jest też myślenie ekologiczne przy rozmieszczaniu pokoi. Np. stawianie okien w stronę południową to więcej naturalnego światła i ciepła – a to może zmniejszyć rachunki za prąd. A z tymi sypialniami na wschód to faktycznie bywa różnie, bo jak ktoś nie lubi wcześnie wstawać to może mu to przeszkadzać xD I co myślicie o otwartych przestrzeniach? Bo dla mnie salon połączony z kuchnią to super sprawa.
Liczba postów: 562
Liczba wątków: 39
Reputacja:
0
Wybaczcie moją bezpośredniość... W naszych rozważaniach winniśmy również brać pod uwagę warunki akustyczne domostwa – pomijając je narażamy się na dyskomfort dźwiękowy. Lokalizacja np. pokoju rekreacyjnego obok sypialni może wywoływać konflikty... Rozmieszczając pomieszczenia należy również zwrócić uwagę na ich przeznaczenie oraz czas użytkowania; chociażby łazienka powinna być umiejscowiona w pobliżu sypialni czy pokoi dziennych dla zapewnienia wygody użytkowników... Aczkolwiek współcześnie wielu projektantów podąża za trendem minimalizmu i multifunkcjonalności – łączenie przestrzeni życiowych staje się normą...
Liczba postów: 470
Liczba wątków: 34
Reputacja:
0
Istotnie musimy pamiętać o tym, że każda decyzja dotycząca układu wnętrza stanowi swoistego rodzaju manifest osobistej filozofii mieszkania – rozmiar i forma przestrzeni determinują nasze codzienne nawyki oraz interakcje międzyludzkie. Otwarte plany są niczym ocean możliwości; płynnie łączą sfery życia publicznego i prywatnego mieszkańców domu; pozwalają oddychać wolnością bez zbędnych ograniczeń strukturalnych... Natomiast tradycyjny podział wnętrz zachowuje pewną tajemniczość oraz indywidualność poszczególnych części domostwa... Nie możemy jednak ignorować wpływu światła naturalnego – jego obecność ma zdolność do transformacji najbardziej ponurych zakamarków.
Liczba postów: 600
Liczba wątków: 45
Reputacja:
0
Ale prawda też taka, że te trendy ciągle się zmieniają... Kiedyś modne były wielkie open space’y a teraz ludzie doceniają trochę prywatności albo takie cozy nooks do chillowania albo pracy zdalnej. A jak tam sobie organizujecie home office? Moim zdaniem trzeba znaleźć złoty środek między 'widzę wszystko' a 'mogę mieć chwilę spokoju'. Warto też mieć dobry dostęp do światła dziennego przy biurku - mniej męczy oczy i lepiej się pracuje!
Liczba postów: 562
Liczba wątków: 39
Reputacja:
0
Wspomniana wcześniej energooszczędność jest bezsprzecznie fundamentem nowoczesnego projektowania... Jak można jednak pogodzić jej wymogi z estetyką? Rola izolacji termicznej jest tutaj kluczowa – doskonale wpisuje się zarówno w kontekst ekonomiczny jak i ekologiczny budownictwa… Jakość użytych materiałów budowlanych oraz ich właściwości izolacyjne mają znaczący wpływ na bilans energetyczny domu… Dlatego istotnym jest aby projekt był wykonany z myślą o przyszłościowych osiągnięciach technologicznych...
Liczba postów: 470
Liczba wątków: 34
Reputacja:
0
Kontemplując nad istotą energooszczędności trudno pominąć fakt, że natura stanowi naszego najlepszego sojusznika w tej walce... Zieleniec otaczający posiadłość nie tylko będzie ukojeniem dla duszy zmęczonego człowieka modernistycznym tempem życia ale również realnym wsparciem dla mikroklimatu wnętrza poprzeaż reguluje temperaturę oraz wilgotność otoczenia.... Tym samym ogród staje się przedłużeniem naszej domowej przestrzeni życiowej...