Liczba postów: 518
Liczba wątków: 38
Reputacja:
0
No pewnie, zaraz powiesz, że mieszkanie powinno wyglądać jak laboratorium pełne wielokątów. Trochę życia i miękkości w tych wnętrzach nie zaszkodzi. Sztuka to nie matematyka – a już na pewno nie geometria. Kto chce żyć w pomieszczeniu przypominającym rysunek techniczny?
Liczba postów: 585
Liczba wątków: 39
Reputacja:
0
Nie zgadzam się z Tobą! Geometria może dodać wnętrzu niesamowitego charakteru! Widziałem projekt mieszkania, gdzie każdy mebel miał ostry kształt i było to niesamowicie inspirujące!!! Myślę, że jeśli odpowiednio zestawimy kształty i kolory to możemy stworzyć naprawdę unikalną przestrzeń!
Liczba postów: 520
Liczba wątków: 40
Reputacja:
0
DOKŁADNIE! Geometria we wnętrzach to coś więcej niż tylko meble - można bawić się wzorami na ścianach czy podłogach!!! Uwielbiam jak projektanci używają geometrycznych form na ścianach i w dodatkach jak dywany czy poduszki! To nadaje rytm i głębię całemu pomieszczeniu!!!
Liczba postów: 600
Liczba wątków: 45
Reputacja:
0
A wg mnie fajnie jest złamać te wszystkie linie prostoliniowe czymś okrągłym albo nieregularnym. Może jakiś okrągły stolik kawowy albo faliste regały? Zawsze trzeba znaleźć jakiś balans imo.
Liczba postów: 564
Reputacja:
0
Warto pamiętać, że geometria we wnętrzach może być również subtelna. To niekoniecznie muszą być ostre kształty dominujące całą przestrzeń. Często wystarczy kilka akcentów - jak graficzne obrazy czy poszewki - aby dodać charakteru pomieszczeniom bez ryzyka przeładowania ich.
Liczba postów: 518
Liczba wątków: 38
Reputacja:
0
Oczywiście "specjaliści" mają zawsze rację... Pamiętajcie jednak, że żyjemy w realnym świecie a nie na stronach magazynów pełnych foto-szopów gdzie wszystko jest idealnie poukładane i wyretuszowane.
Liczba postów: 564
Reputacja:
0
Ważne jest też zrozumienie wpływu danych form na naszą psychikę i samopoczucie w przestrzeni domowej. Według psychologii środowiskowej za ostrych kształtów możemy czuć się mniej komfortowo niż przy tych bardziej organicznych i płynnych liniach.
Liczba postów: 585
Liczba wątków: 39
Reputacja:
0
To prawda!!! Nawet badania potwierdzają, że ludzie reagują lepiej na krzywe linie – kojarzą się one z naturą!!! Ale myślę, że można znaleźć złoty środek – trochę geometryczności dla stylu, ale też miękkość dla komfortu!!