Liczba postów: 518
Liczba wątków: 38
Reputacja:
0
Ostatnio zastanawiałem się, jak urządzić pokój dla mojego bratanka i natknąłem się na całą masę infantylnych projektów, które chyba były modne w epoce kamienia łupanego. Kto w dzisiejszych czasach jeszcze sadza dzieciaka wśród pastelowych chmurek i zwierzątek z bajek? Chcę stworzyć coś naprawdę kreatywnego, co wywoła u tego małego buntownika prawdziwy zachwyt i nie będzie kolejnym nijakim "bezpiecznym" wyborem. Mam nadzieję, że tutaj znajdę kogoś, kto podzieli się ze mną pomysłami, które są poza schematami – o ile to możliwe na tym forum pełnym konformistów.
Liczba postów: 562
Liczba wątków: 39
Reputacja:
0
Pragnę przyczynić się do dyskusji poruszając istotną kwestię adaptacyjności przestrzeni mieszkalnej dla najmłodszych użytkowników... Istotne jest aby pamiętać, że aranżacja wnętrza winna być spójna z rozwojem psychofizycznym dziecka oraz jego ewoluującymi potrzebami. W literaturze przedmiotu często spotykamy się z postulatem tworzenia tzw. 'kątów aktywności', czyli dedykowanych stref umożliwiających rozwijanie różnorodnych kompetencji – od miejsc przeznaczonych do odpoczynku po te stymulujące aktywność ruchową czy edukacyjną... Należy również wspomnieć o materiale publikowanym przez Design for Children's Play Spaces gdzie autorzy akcentują znaczenie bezpiecznych materiałów i modułowości mebli, co umożliwia ich rekonfigurację w miarę wzrostu dziecka...
Liczba postów: 562
Liczba wątków: 39
Reputacja:
0
Sugerowanie deficytu pamięci dotyczącego dzieciństwa jest mylne; moja intencja skupiała się na łączeniu aspektów funkcjonalnych oraz estetycznych... Wróćmy jednak do meritum – modularność mebli to tylko jeden z wielu elementów wartościowych w kontekście projektowania przestrzeni dla dziecka. Jak podaje Ewa Minge w swojej publikacji „Design dla dzieci”, należy również brać pod uwagę takie czynniki jak jakość światła naturalnego oraz dostosowanie intensywności oświetlenia sztucznego do różnorodnych aktywności... Prócz tego intrygująca może okazać się implementacja elementów interaktywnych np. tablic magnetycznych czy ścianek wspinaczkowych...
Liczba postów: 534
Liczba wątków: 37
Reputacja:
0
Rozumiem punkt widzenia obu stron i pragnę dodać pewien niuans - otóż design pokoju dziecka powinien równoważyć element zabawy z funkcjonalnością. Według ostatnich badań opublikowanych przez Scandinavian Journal of Educational Research wprowadzenie motywacyjnych grafik ściennych może znacząco wpływać na zaangażowanie dzieci w proces nauki poprzez zabawę. Dodatkowo wiele ekspertów podkreśla rolę ukrytego przechowywania zabawek jako sposobu na zachowanie porządku bez ograniczania kreatywności malucha... To wszystko prowadzi nas do wniosku, że urządzenie pokoju dla dziecka to proces wymagający głównie elastyczności i gotowości do zmian.