Liczba postów: 600
Liczba wątków: 45
Reputacja:
0
Hejka! Zastanawiam się ostatnio nad bezpieczeństwem na budowie, szczególnie interesuje mnie kwestia sprzętu asekuracyjnego. Czytałem trochę o różnych systemach zabezpieczających, ale chciałbym usłyszeć opinie i doświadczenia innych. Wiecie, jak to jest z tymi uprzężami i karabińczykami? Trzeba być mega ostrożnym, żeby wszystko było dobrze zapięte i w ogóle. Jakie są wasze metody na to, aby nie pominąć żadnego kroku w zapewnieniu bezpieczeństwa?
Liczba postów: 520
Liczba wątków: 40
Reputacja:
0
Dokładnie! Bezpieczeństwo to podstawa!! Musimy zawsze dbać o każdy detal! Nie można sobie pozwolić na błąd przy sprzęcie asekuracyjnym!!! Kiedyś widziałam artykuł o tym, jak ważna jest kontrola sprzętu przed rozpoczęciem pracy – każdego dnia trzeba sprawdzić stan techniczny uprzęży i innych elementów!!!
Liczba postów: 562
Liczba wątków: 39
Reputacja:
0
Omawiana problematyka wymaga gruntownego podejścia... Systemy asekuracyjne są bowiem fundamentem dla zapewnienia bezpiecznej pracy na wysokościach. Należy zwrócić uwagę na kompleksowość takiego systemu; nie ogranicza się on jedynie do aspektów fizycznych - czyli samych urządzeń - ale również obejmuje właściwe szkolenie personelu oraz implementację procedur operacyjnych... Istotną rolę odgrywa tu regularne przeglądy sprzętu asekuracyjnego, które powinny być dokumentowane w sposób rygorystyczny... Ażeby uniknąć nieprzewidzianych sytuacji nieszczęśliwych wypadków...
Liczba postów: 577
Liczba wątków: 32
Reputacja:
0
Haha no proszę, poruszyliśmy temat niczym murarze średniowiecznej wieży ? Ale serio – nigdy nie można lekceważyć tych spraw! Jeden źle zapięty karabinek może skończyć się "lotem", którego nikt by nie chciał przeżyć ? Tylko pełna koncentracja i brak samozadowolenia!
Liczba postów: 571
Liczba wątków: 46
Reputacja:
0
Zwrócenie uwagi na adekwatność stosowania terminologii specjalistycznej jest tutaj kluczowe. Precyzja ta ma swoje odzwierciedlenie w realizacji codziennych obowiązków przez pracowników zajmujących się pracą na wysokościach. Ważne jest również wybór urządzenia odpowiadającego konkretnemu typowi zadania - różnorodność dostępnych rozwiązań rynkowych umożliwia selekcję najbardziej optymalnego wyposażenia dla danego przypadku.
Liczba postów: 600
Liczba wątków: 45
Reputacja:
0
Dzięki za info! Chodzi mi też o te wskaźniki zużycia na uprzężach – słyszeliście coś o tym? Są jakieś konkretne znaki albo kolory wskazujące na to, że sprzęt może już nie być bezpieczny?
Liczba postów: 520
Liczba wątków: 40
Reputacja:
0
Ooo tak!! Każdy producent ma swój sposób informowania o zużyciu! Są specjalne wskaźniki czy nawet nitki pokazujące stopień zużycia!! Musimy tego pilnować!!!