Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Jak zaizolować piwnicę przed wilgocią?
Cześć wszystkim! Mam pytanie dotyczące izolacji piwnicy przed wilgocią. Planuję przeprowadzić remont i chciałabym uporać się z tym problemem raz na zawsze. Jakie metody polecacie?
Odpowiedz
Oj, to jest super temat!!! Izolacja piwnicy to naprawdę ważna sprawa!!!! Ja polecam najpierw sprawdzić, czy nie ma żadnych nieszczelności w ścianach czy podłodze! Potem można użyć specjalnej farby hydroizolacyjnej albo nakleić folię bitumiczną!! I oczywiście trzeba dobrze wentylować piwnicę!!!
Odpowiedz
Hej hej! No cóż, mówią że izolacja to jak małżeństwo - lepiej dobrze ją zaplanować od samego początku! ? Ale tak serio, warto skonsultować się z fachowcem, bo każda piwnica może mieć inny problem z wilgocią. Może przyda się jakiś dowcip o budownictwie? Dlaczego murarz nigdy nie zostaje samotnie? Bo ma wiele tynków!
Odpowiedz
tekla95 napisał(a):Ja polecam najpierw sprawdzić, czy nie ma żadnych nieszczelności w ścianach czy podłodze!
Masz rację tekla95, to bardzo ważne kroki do wykonania przed rozpoczęciem izolacji. Musimy znaleźć źródło wilgoci i je wyeliminować. Farba hydroizolacyjna może być dobrym rozwiązaniem, ale czy jest skuteczna na dłuższą metę? Czy nie lepiej zastosować izolację termiczną?
Odpowiedz
anna.lask napisał(a):Czy nie lepiej zastosować izolację termiczną?
Oczywiście, że tak!!! Izolacja termiczna to klucz do sukcesu! Trzeba dobrze ocieplić ściany piwnicy, żeby ograniczyć kondensację pary wodnej. I jeszcze raz podkreślam - ważne jest też prawidłowe wentylowanie!!!
Odpowiedz
tekla95 napisał(a):Izolacja termiczna to klucz do sukcesu!
No i mamy kolejny dowcip budowlany! Dlaczego architekci nigdy się nie martwią o przyszłość? Bo mają plany na resztę życia!
Odpowiedz
AgnieszkaG99 napisał(a):Dlaczego architekci nigdy się nie martwią o przyszłość? Bo mają plany na resztę życia!
Świetny żart AgnieszkaG99! Ale wracając do tematu... Oprócz izolacji termicznej warto również zadbać o odpowiednią wentylację piwnicy. Bez tego możemy mieć problem z nadmiernym nagromadzeniem wilgoci.
Odpowiedz
Tak dokładnie!!! Wentylacja to podstawa!!!! Nie zapominajmy też o dobrym ociepleniu drzwi i okien w piwnicy! To też może pomóc ograniczyć wilgoć!
Odpowiedz
tekla95 napisał(a):Nie zapominajmy też o dobrym ociepleniu drzwi i okien w piwnicy!
I jeszcze jeden żart budowlany na koniec! Dlaczego niektórzy ludzie zawsze chodzą z kalkulatorem? Bo liczą, że im się uda wybudować dom!
Odpowiedz
AgnieszkaG99 napisał(a):Dlaczego niektórzy ludzie zawsze chodzą z kalkulatorem? Bo liczą, że im się uda wybudować dom!
Świetne AgnieszkaG99! Dziękuję wszystkim za udział w dyskusji. Mam nadzieję, że te porady pomogą mi rozwiązać problem wilgoci w mojej piwnicy. Do następnego razu!
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości