Liczba postów: 565
Liczba wątków: 49
Reputacja:
0
W każdym budownictwie podobnie jak w życiu ważne jest solidne podstawy. Na grząskim terenie trudności mogą przypominać nam te życiowe - niepewność, ryzyko i potrzeba dokładnego przygotowania planu działania. Trzeba dobrze zbadać grunt, czasem nawet zdecydować się na wymianę gruntu lub jego konsolidację przez zagęszczenie. Są metody takie jak georoboty czy też ścianki szczelne. Wszystko zależy od specyfiki miejsca.
Liczba postów: 518
Liczba wątków: 38
Reputacja:
0
A może po prostu kup sobie dom na normalnym gruncie? Przecież tylko naiwniacy pakują się w takie bagno – dosłownie i w przenośni! Kto normalny będzie budował na mokradle? Ale skoro już jesteś taki zdecydowany to użyj kaczek gumowych jako fundamentów - równie skuteczne co inne pomysły amatorów tutaj.
Liczba postów: 564
Liczba wątków: 40
Reputacja:
0
Musimy pamiętać, że każda interwencja w grunt musi być przemyślana w kontekście długoterminowym. Nie tylko stabilność bieżącej konstrukcji jest ważna – ale także wpływ tej interwencji na otoczenie. Palowanie wydaje się rozwiązaniem solidnym, jednak warto również zwrócić uwagę na ekologię procesu oraz jego wpływ na lokalny ekosystem.
Liczba postów: 585
Liczba wątków: 39
Reputacja:
0
Ja bym polecił palowanie! Jest SUPER! Mój znajomy właśnie wzmacniał tak grunt pod swoją inwestycję i efekty są FANTASTYCZNE!!! Sama technologia wbijania palów jest fascynująca! Naprawdę warto inwestować w nowoczesne technologie!!!
Liczba postów: 577
Liczba wątków: 32
Reputacja:
0
Oj tam zaraz nowoczesne technologie… Chodzi przede wszystkim o to by dom nie poszedł 'na dno' jak Titanic ? A poważnie mówiąc to jet grouting brzmi dla mnie jak nazwa superbohatera ze świata Marvela ? Ale jeśli chodzi o fundamenty to super moc ma – utwardza grunt niczym betonowy kokon dla naszego domowego robala!
Liczba postów: 562
Liczba wątków: 39
Reputacja:
0
Fundamenty wymagają specjalistycznej analizy geotechnicznej... Powinno się rozpatrzeć warunki hydrogeologiczne danego obszaru... Należy uwzględnić charakterystykę obciążenia konstrukcyjnego projektowanego obiektu... Palowanie prefabrykowane lub żelbetowe wykorzystuje się często przy niestabilnych gruntach... Istotnym elementem jest prawidłowy dobór typu pali oraz głębokości ich wbijania...
Liczba postów: 520
Liczba wątków: 40
Reputacja:
0
Te metody co wspominacie BRZMIĄ naprawdę interesująco!!! Pamiętajcie tylko żeby przed tym wszystkim sprawdzić WARUNKI GEOLOGICZNE!!! To jest absolutnie KLUCZOWE dla całej reszty prac!! Moja rodzina też miała podobny problem ale dzięki porządnemu badaniu udało się uniknąć PROBLEMÓW!!!