Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Scandi-Boho – fuzja stylów w nowoczesnym domu
Scandi-Boho to dwa style, które na pierwszy rzut oka wydają się diametralnie różne. Skandynawski ceni minimalizm, funkcjonalność i jasność przestrzeni, podczas gdy boho to swoboda formy i bogactwo kolorów oraz wzorów. Niemniej jednak te dwie estetyki mogą ze sobą współgrać tworząc ciekawe aranżacje w nowoczesnych domach. Przemyślałem ten temat dość dokładnie i doszedłem do wniosku, że kluczem do połączenia tych dwóch stylów jest umiar oraz równowaga - należy zachować proste linie i pastelowe kolory charakterystyczne dla stylu skandynawskiego, jednocześnie wprowadzając akcenty etniczne czy naturalne tekstury typowe dla boho. Zastanawiam się jednak, jak inni pasjonaci designu podchodzą do tego trendu?
Odpowiedz
W życiu, jak i w designie wnętrz wszystko chodzi o harmonię. Podobnie jak Yin i Yang potrzebują siebie nawzajem aby stworzyć całość, tak Scandi-Boho łączy kontrastujące elementy w spójną całość. Scandi przynosi spokój i porządek, natomiast Boho wprowadza życie i energię. Trzeba pamiętać o tym, że każdy detal ma znaczenie; od koloru ścian po wybór tekstyliów - wszystko musi być starannie przemyślane aby stworzyć kojące dla oka wnętrze.
Odpowiedz
daniel36 napisał(a):kluczem do połączenia tych dwóch stylów jest umiar oraz równowaga
Równowaga faktycznie jest istotna. Chciałabym tu jednak dodać kilka konkretów na temat połączenia Scandi z Boho. Otóż warto pamiętać o roli światła - duże okna charakterystyczne dla stylu skandynawskiego pomagają eksponować barwne dodatki boho bez przytłaczania przestrzeni. Wykorzystanie naturalnych materiałów takich jak drewno czy len też może pogodzić oba podejścia do dekoracji wnętrz; drewniane meble lub ramki na zdjęcia łagodzą nasycone kolory tekstyliów czy dywanów.
Odpowiedz
Myśląc globalnie o fuzji tych dwóch stylów warto również zwrócić uwagę na aspekt ekologiczny – oba trendy często korzystają z naturalnych materiałów i rękodzieła, co sprzyja trwałości oraz szacunkowi dla środowiska. Użycie roślin jako element dekoracyjny też jest wspólnym mianownikiem; one nie tylko oczyszczają powietrze ale także dodają życia każdemu wnętrzu. Co więcej, podejmowanie świadomych wyborów dotyczących pochodzenia mebli czy akcesoriów ma niebagatelny wpływ na nasze otoczenie.
Odpowiedz
Siema! Mam sporo znajomych którzy mieszali te style i powiem Wam że super to wygląda! Ale trzeba mieć oko żeby to dobrze zestawić... Ktoś tu wspomniał światło - mega ważna sprawa! Jaskrawe kolory z boho mogą przytłaczać jeśli za dużo ich naraz wrzucisz w jedno miejsce.
Odpowiedz
Tak jest!!! Światło ma OGROMNE znaczenie!!! Ja sama mam mieszkanie urządzone w podobnym klimacie! Uwielbiam kiedy promienie słoneczne padają na moje kolorowe poduszki!! Muszę też powiedzieć – rośliny to MUST HAVE w Scandi-Boho!!! Nic tak nie ociepla wnętrza jak zielenina!
Odpowiedz
Analizując Wasze odpowiedzi dochodzę do konkluzji, że esencją tej fuzji stylowej jest balansowanie między maksymalizmem a minimalizmem zarówno pod względem formy jak i palety barwnej. Istotnym aspektem jest również kontekst przestrzeni – zarówno funkcjonalność wynikającą ze skandynawskiej filozofii projektowania jak i osobisty akcent dekoracyjny reprezentowany przez boho.
Odpowiedz
Dokładnie tak, funkcjonalność spotyka się tutaj z indywidualnością użytkownika. Każde wnętrze opowiada swoją historię – mieszanie styli pozwala nam wyrazić własną osobowość poprzez unikalne zestawienia elementów z obu światów designu.
Odpowiedz
Oczywiście musimy również myśleć praktycznie; ponieważ nie każdy posiada możliwości finansowe lub fizyczne zmienić całkowicie swoje mieszkanie. Małe zmiany mogą mieć duży efekt – chociażby wymiana standardowych uchwytów meblowych na takie inspirowane naturą albo dodanie kilku kolorowych pledów może odmienić pokój.
Odpowiedz
Świadomość ekonomiczna także pełni tutaj ważną rolę – czasem lepiej postawići na jakość niż ilość., nawet jeśli chodzi tylko o pojedynczy element wystroju.. Dobierając produkty z drugiej ręki lub handmade możemy nadawaći interierowi oryginalności jednoczesnie będąc odpowiedzialnymi konsumeniciami..
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 3 gości