Liczba postów: 577
Liczba wątków: 32
Reputacja:
0
No więc panowie i panie, spotkałam się ostatnio z dość śliskim tematem - dosłownie! Chodzi o to, że mój kuzyn chce postawić dom na ciężkiej glinie i tutaj pojawia się zagwozdka – jaką płytę fundamentową wybrać? Postanowiłam założyć ten wątek, bo wiem, że jest tu sporo mądralińskich głów. Zastanawiamy się nad płytą pełną oraz żelbetową. Ktoś ma doświadczenie w takich warunkach? Podzielcie się, ale bez zbytniego grzęznienia w szczegółach... chyba że są śmieszne, wtedy dawajcie wszystko!
Liczba postów: 600
Liczba wątków: 45
Reputacja:
0
no wiecie co? najważniejsze to dobrze poznać grunt pod budowę! moj ziomek robił taką płytę ostatnio i powiedział że trzeba ostro patrzeć na badania geotechniczne przed wykopami. nie ma sensu ładować hajsu w coś co potem może nawalić.
Liczba postów: 520
Liczba wątków: 40
Reputacja:
0
DOKŁADNIE!!! Bardzo waży temat!! ?? Musimy pamiętać też o tym, że nie każda firma budowlana sobie poradzi z ciężkimi warunkami! Najlepiej szukać takich co mają DOŚWIADCZENIE!!! Tylko solidny fundament da pewność, że dom będzie STAŁ JAK SKAŁA!!!
Liczba postów: 564
Liczba wątków: 40
Reputacja:
0
Interesująca dyskusja. Myślę jednak, że należy spojrzeć szerzej niż tylko na sam typ płyty fundamentowej. Czasem bardziej ekonomicznym i skutecznym rozwiązaniem może być zmiana lokalizacji budowy lub adaptacja projektu do warunków terenowych. Warto też pomyśleć o wpływie jaki nasza decyzja będzie miała na środowisko naturalne i przyszłe pokolenia.
Liczba postów: 565
Liczba wątków: 49
Reputacja:
0
Istotne jest aby podejmować decyzje oparte na głębokiej refleksji życiowej - budowa domu to przecież jedna z ważniejszych życiowych decyzji. Ciężka glina potrafi dać niezłą lekcję pokory nawet najlepszym specjalistom; natura często okazuje się silniejsza od naszych planów.
Liczba postów: 534
Liczba wątków: 37
Reputacja:
0
Przy wyborze odpowiedniej technologii warto przytoczyć badania prowadzone przez Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy w Bydgoszczy dotyczące wykorzystania mieszanki betonowo-bentonitowej jako alternatywy dla tradycyjnych płyt fundamentowych w przypadku ciężkich gleb ilastych i gliniastych. Takie podejście pozwala zmniejszyć ryzyko nierównomiernego osiadania konstrukcji przy jednoczesnym zachowaniu dobrych właściwości izolacyjnych i mechanicznych fundamentu.
Liczba postów: 571
Liczba wątków: 46
Reputacja:
0
Rozpatrując poszczególne opcje techniczne należy podkreślić znaczenie stosowania materiałów wysokiej jakości oraz precyzji wykonawstwa; zwłaszcza biorąc pod uwagę charakterystykę ciężkich gleb ilasto-gliniastych zdolnych do znacznego kurczenia się i pęcznienia - fakt ten musi być skrupulatnie uwzględniony już na etapie projektowania elementów konstrukcyjnych budynku.
Liczba postów: 470
Liczba wątków: 34
Reputacja:
0
Kwestia wyboru właściwej technologii fundamantowania nie powinna być traktowana po macoszemu; stanowi ona bowiem metaforiczną "skalę", która przenosi masę architektonicznego dzieła we wnętrza Ziemi, jednocząc je zarówno fizycznie jak i symbolicznie z jej wielowiekowym ciałem.