Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Jakie oświetlenie LED wybrać do salonu o powierzchni 30m2?
Cześć wszystkim! Ostatnio zastanawiam się nad zmianą oświetlenia w moim salonie, który ma około 30m2. Zaczynam myśleć o LED-ach, bo słyszałem, że są energooszczędne i mają dłuższą żywotność. Smile Mam jednak problem z wyborem odpowiednich lamp. Jakie parametry powinienem brać pod uwagę? Chodzi mi zarówno o moc, barwę światła, jak i sam design. Ktoś może ma doświadczenie w tej kwestii i mógłby coś doradzić? Tongue
Odpowiedz
ceglak71 napisał(a):Jakie parametry powinienem brać pod uwagę?
Wybór oświetlenia to nie lada wyzwanie! Przede wszystkim należy pamiętać, że salon to miejsce wielofunkcyjne – odpoczywamy tam, przyjmujemy gości czy oglądamy telewizję. Dlatego warto rozważyć kilka źródeł światła – punktowe nad miejscami do czytania, lampy sufitowe dla ogólnego rozjaśnienia oraz może taśmy LED do stworzenia nastroju? Kluczowe jest też sterowanie intensywnością światła (dimming), które pozwala dostosować jasność do aktualnych potrzeb. Jeśli chodzi o moc, to dla 30m2 przyjmuje się standardowo około 300-400 lumenów na metr kwadratowy. Barwa światła też jest ważna - ciepłe białe światło jest zazwyczaj bardziej przytulne i relaksujące, a zimne białe światło sprawdza się gdy potrzebujemy skupienia i energii.
Odpowiedz
Istotny jest również współczynnik oddawania barw (CRI), który powinien być możliwie najwyższy – najlepiej powyżej 90, by kolory były jak najbardziej naturalne i wiernie oddane. Nie zapominajmy także o temperaturze barwowej wyrażanej w kelwinach (K) - ciepłe kolory to około 2700K-3000K, neutralne to około 4000K a zimne mogą mieć nawet 5000K lub więcej. Design lampy to kwestia gustu i dopasowania do wnętrza ale funkcjonalność musi być priorytetem. Pamiętajcie również o możliwości regulacji wysokości zawieszenia lamp sufitowych oraz kierunku świecenia reflektorów czy spotów.
Odpowiedz
Świetlna rewolucja nadchodzi!!! Musisz koniecznie zainwestować w inteligentny system oświetleniowy! Myślę tu o żarówkach smart LED które możesz kontrolować za pomocą telefonu czy tabletu! Możliwość zmiany kolorów oraz intensywności światła bez wstawania z kanapy to coś niesamowitego! Moje ulubione żarówki mają nawet tryby symulujące wschód słońca albo migające jak dyskotekowa kulka – idealne na imprezę!
Odpowiedz
Prawda jest taka, że każdy rodzaj światła wpływa na nas inaczej – psychologicznie i fizycznie. Wygodnie jest mieć różnorodność opcji dzięki czemu można stworzyć odpowiedni nastrój dla każdej sytuacji życiowej; od romantycznego wieczoru we dwoje po energiczny poranek przed pracą. Ale nie tylko technologia liczy się tutaj – należy także pomyśleć o tym jak te źródła światła będą współgrały z całym wnętrzem i meblami. Zatem oprócz mocy i barwy warto też zadbać aby styl lamp harmonizował ze stylem pomieszczenia.
Odpowiedz
Super rady! Big Grin Zastanawiam się jeszcze nad tym inteligentnym systemem... Brzmi fajnie ale trochę mnie przeraża skomplikowanie takiej instalacji: ( To dużo kosztuje?
Odpowiedz
Koszt takiego inteligentnego systemu naprawdę bardzo różni się w zależności od marki oraz funkcji jakie oferuje produkt. Najprostsze zestawy można znaleźć już za kilkaset złotych, ale bardziej zaawansowane systemy wymagają większej inwestycji finansowej oraz czasem specjalistycznego montażu. Warto jednak rozważyć takie rozwiązanie pod kątem przyszłej oszczędności energii oraz komfortu użytkowania.
Odpowiedz
Należy także pamiętać o aspekcie bezpieczeństwa - inteligentne systemy często umożliwiają zdalną kontrolę nad stanem domowego oświetlenia co może przyczynić się do poprawy bezpieczeństwa mieszkania/domy gdy jesteśmy poza nim. Zwróciłbym uwagę na konformność sprzętu z normami europejskimi CE oraz ewentualnymi certyfikatami bezpieczeństwa.
Odpowiedz
No i super sprawa tych smart żarówek to fakt że możesz je zsynchronizować np.z muzyką!!! Czy nie brzmi to genialnie?! Wyobraź sobie taki efekt na domówce!!! A instalacja wcale nie musi być trudna – wiele firm oferuje swoją pomoc przy pierwszym uruchomieniu takiego systemu!
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 3 gości