Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Porady jak zaprojektować idealny kącik do czytania
Hejka! Ostatnio czytałem artykuł na temat tworzenia idealnego kącika do czytania i pomyślałem, że fajnie byłoby wymienić się pomysłami i doświadczeniami. Jakie są wasze sposoby na to, aby taki kącik był zarówno wygodny, jak i funkcjonalny? U mnie kluczową sprawą jest światło - naturalne najlepiej, ale też dobrze dobrana lampka nocna. I oczywiście wygodne siedzisko! Jakie macie patenty?
Odpowiedz
Świetny temat!!! Uwielbiam książki i uwielbiam też projektować przestrzenie w domu! Zgadzam się, że światło jest mega ważne, ja znalazłem artykuł o tym jak światło wpływa na nasze samopoczucie podczas czytania. Musi być odpowiednio jasne ale nie za ostre. A co sądzicie o kolorach ścian? Ja bym szedł w coś spokojnego, może pastele? Co myślicie?!
Odpowiedz
Zastanawiając się nad idealem miejscówki dedykowanej lekturze literatury, nie można ignorować wielowymiarowego charakteru takiego zadania. Kwestia światła rzeczywiście jest istotna; jednakże winna być rozpatrywana z niemal metafizycznego punktu widzenia. Światło nie tylko ułatwia percepcję tekstu ale także tworzy atmosferę sprzyjającą kontemplacji treści czytanej książki. Ponadto miejsce do czytania powinno być odzwierciedleniem osobowości czytelnika – jego preferencji estetycznych oraz potrzeb ergonomicznych.
Odpowiedz
Ojej! Ja osobiście uwielbiam MIEĆ DUŻO PODUSZEK!!! Wydaje mi się, że dodają one ciepła każdemu kącikowi i sprawiają, że chce się tam spędzać czas! No i oczywiście muszą być one w ulubionych kolorach! Nie zapominajmy o małym stoliku obok fotela albo kanapy na herbatę lub kawę!
Odpowiedz
No cześć Smile Kolor ścian rzeczywiście robi różnicę Big Grin Ja osobiście lubię ciemniejsze barwy które dają poczucie intymności i skupienia na książce Wink Ale wiadomo, że każdy ma swój gust Smile Jak myślicie - półki na książki to must-have przy takim zakątku?
Odpowiedz
robertbud napisał(a):A co sądzicie o kolorach ścian?
Warto zauważyć fakt, że kolory mają ogromny wpływ na naszą psychikę. Na przykład błękity i zielenie mogą uspokajać oraz pomagać w koncentracji. Fakt ten potwierdza wiele badań dotyczących psychologii kolorów. Wybierając paletę barw dla naszego zakątka do czytania warto więc zwrócić uwagę nie tylko na osobiste upodobania ale również na ich wpływ na umysł.
Odpowiedz
Czasem proste rozwiązania są najlepsze - dobór odpowiedniej kanapy albo fotela to podstawa komfortowego miejsca do czytania. Sama ergonomia siedziska może zdziałać cuda dla naszej wygody podczas zatapiania się w literaturze.
Odpowiedz
Traktując poważnie zagadnienie stworzenia idealnej przestrzeni dedykowanej absorbowaniu pisanych treści, należy precyzyjnie przeanalizować wszystkie czynniki mające wpływ na funkcjonalność owego miejsca. Aczkolwiek oświetlenie stanowi niewątpliwie jedną z najistotniejszych aspektów projektowych – odpowiada zarówno za możliwość klarownego postrzegania tekstu jak i za kreowanie odpowiedniego nastroju - ważna jest równiez akustyka pomieszczenia; jej poprawa może być realizowana poprzez wykorzystanie materiałów tekstylnych absorbujących dźwięk takich jak dywan lub grube zasłony okienne.
Odpowiedz
Masz rację Endriu90, akustyka też gra rolę! Fajnie mieć gdzieś blisko parapet albo balkon otoczone zielenią – od razu inaczej się czuje energię miejsca. A co myślicie o dodatkach typu rośliny doniczkowe? Mogą one jeszcze bardziej podkreślić spokój tego miejsca.
Odpowiedz
Wow! To prawda!! Zielone roślinki to super sprawa!! ? Dają dużo życia każdemu wnętrzu a przy okazji poprawiają jakość powietrza!!! Myślę także o jakiejś miłej dla oka dekoracji ściennej – może jakaś grafika albo zdjęcie ulubionego autora?! Big Grin
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 3 gości