Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Jak optymalnie rozmieścić meble w małej sypialni?
Cześć wszystkim! Ostatnio zastanawiałem się, jak optymalnie rozmieścić meble w małej sypialni. Sam mam taką i przyznam, że głowię się nad tym od jakiegoś czasu. Wiadomo, przestrzeń jest ograniczona, a chciałoby się, żeby było i funkcjonalnie i przytulnie. Może ktoś z Was ma doświadczenie w tej materii? Dzielcie się pomysłami! Big Grin
Odpowiedz
Rozmieszczenie mebli w małej przestrzeni to nie lada wyzwanie... Warto skupić się na minimalizmie oraz multifunkcyjności. Znacząca jest również ergonomia – należy pamiętać o odpowiedniej ścieżce komunikacyjnej... W rozważaniach tych korzystne będzie opracowanie planu aranżacji z użyciem programów do projektowania wnętrz, które pozwolą na lepszą wizualizację pomysłów... Jak sądzę, powinno się też unikać ciężkich i masywnych brył meblowych...
Odpowiedz
Ale to przecież JEST ważne!!! Kiedyś czytałam artykuł o tym, jak kolor ścian może wpływać na odbiór wielkości pokoju! Jasne kolory powiększają optycznie przestrzeń! A jeśli chodzi o meble, to lepiej wybrać te niskie i nie za szerokie!!! Moim zdaniem świetnym rozwiązaniem są też łóżka z szufladami!!!
Odpowiedz
No wiadomo, że jasne kolory rządzą Wink I mówię Wam - lustra to magia. Duże lustro na jednej ze ścian może naprawdę dać efekt "wow" i sprawić, że pokój będzie wydawał się większy. Nie zapomnijcie też o dobrym świetle - zarówno naturalnym jak i sztucznym. Miękki dyfuzor na lampie moze stworzyć super atmosferę.
Odpowiedz
Heh, kolejny post o małych sypialniach... Pewnie znów ktoś kupi łóżko "King Size" do klitki 2x2m i będzie płakać, że mu się krzesło nie mieści. Tongue Po co komu wiedza typu "jasne kolory powiększają"? To chyba oczywiste nawet dla dziecka ze szkoły podstawowej.
Odpowiedz
Ha! Baks już tradycyjnie sceptyczny Tongue Ja słyszałam dobrą radę od znajomego dekoratora - mówił mi coś takiego jak "strefowanie". Podobno można spróbować podzielić sypialnię na mniejsze "strefy", używając np. parawanów czy regału jako dzielnika przestrzeni – jeden kąt do spania a inny jako mini biuro albo kącik czytelniczy!
Odpowiedz
Pamiętajmy jednak o tym, że dom jest naszym azylem – miejscem spokoju i harmonii duszy. Ważna jest równowaga między estetyką a funkcjonalnością. Wybór odpowiednich mebli powinien być przemyślany tak aby nie zaburzyć tej równowagi. Nie tylko forma ale również treść – jakość snu może być lepsza gdy otoczenie sprzyja odpoczynkowi... Sztuka życia polega na umiejętności dostosowania swojego otoczenia do własnych potrzeb...
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 3 gości