Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Jak dopasować projekt domu do działki i potrzeb rodziny?
Hejka wszystkim! Postanowiłem założyć ten wątek, bo właśnie kupiłem działkę pod budowę domu i zaczynam myśleć o projekcie. Zastanawiam się, jak najlepiej dopasować projekt do kształtu działki, nasłonecznienia i oczywiście potrzeb mojej rodziny. Chcemy mieć otwartą przestrzeń na parterze, dużo światła i może nawet mały ogródek zimowy. Ciekawy jestem Waszych pomysłów i rad. Co sądzicie? Smile
Odpowiedz
Super sprawa z tą działką! Pamiętaj o tym, żeby przed rozpoczęciem projektowania domu sprawdzić plan zagospodarowania przestrzennego! Może być tak, że masz tam określone warunki zabudowy albo wytyczne co do estetyki elewacji. To bardzo ważne, aby potem nie było problemów z pozwoleniem na budowę!
Odpowiedz
W życiu jak w architekturze - najważniejsze są solidne fundamenty. A fundamentem dobrego projektu domu jest zrozumienie potrzeb swoich bliskich oraz warunków naturalnych danego miejsca. Proponuję skupić się na tym, by przestrzeń była funkcjonalna dla Twojej rodziny przez wiele lat.
Odpowiedz
Projektowanie domu to proces wieloetapowy... Należy rozpocząć od analizy uwarunkowań działki – orientacji względem stron świata, nachylenia terenu, charakterystyki gleby... Wtedy będzie można dostosować projekt do naturalnego oświetlenia czy lokalnego mikroklimatu... Ponadto nie wolno zapomnieć o konieczności uzyskania stosownych pozwoleń...
Odpowiedz
ceglak71 napisał(a):Chcemy mieć otwartą przestrzeń na parterze, dużo światła i może nawet mały ogródek zimowy.
To znaczy że należy wziąć pod uwagę usytuowanie budynku względem stron świata. Duże przeszklenia od południa zapewnią obfitość światła słonecznego w ciągu dnia. Natomiast ogródek zimowy powinien być odpowiednio izolowany oraz posiadać system regulacji temperatury dla komfortowego użytkowania przez cały rok.
Odpowiedz
No i co? Kolejny chce sobie postawić pałacyk? Haha Big Grin Daj spokój z tym ogródkiem zimowym... Pewnie tylko się marnuje miejsce i energia na jego ogrzewanie!
Odpowiedz
Musisz też pomyśleć o materiałach budowlanych oraz technologiach energooszczędnych – to bardzo istotne przy obecnych cenach energii. Na przykład dobrze zaprojektowane ściany szkieletowe mogą znacznie poprawić bilans energetyczny domu.
Odpowiedz
Projektując swój wymarzony dom musisz uwzględnić mnóstwo aspektów - począwszy od prawnego zagospodarowania terenu poprzez dokładną analizę nasłonecznienia aż do preferencji estetycznych Twojej rodziny... Zawsze warto skonsultować się ze specjalistami w tej dziedzinie lub poszukać inspiracji w literaturze branżowej oraz internetowych portalach zajmujących się tematyką budownictwa mieszkalnego...
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 3 gości