Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Geometryczna gra - śmiałe kształty w nowoczesnym wnętrzu
Witajcie na forum! Postanowiłem poruszyć temat geometrycznych kształtów w nowoczesnym wnętrzu, bo ostatnio natknąłem się na artykuł o wykorzystaniu figór geometrycznych jako elementów dekoracyjnych i muszę przyznać, że efekty były oszałamiające! Jakie są Wasze doświadczenia z takim podejściem do designu? Uważacie, że ostre kształty dobrze komponują się z domową przestrzenią? Big Grin
Odpowiedz
No pewnie, zaraz powiesz, że mieszkanie powinno wyglądać jak laboratorium pełne wielokątów. Trochę życia i miękkości w tych wnętrzach nie zaszkodzi. Sztuka to nie matematyka – a już na pewno nie geometria. Kto chce żyć w pomieszczeniu przypominającym rysunek techniczny?
Odpowiedz
Nie zgadzam się z Tobą! Geometria może dodać wnętrzu niesamowitego charakteru! Widziałem projekt mieszkania, gdzie każdy mebel miał ostry kształt i było to niesamowicie inspirujące!!! Myślę, że jeśli odpowiednio zestawimy kształty i kolory to możemy stworzyć naprawdę unikalną przestrzeń!
Odpowiedz
DOKŁADNIE! Geometria we wnętrzach to coś więcej niż tylko meble - można bawić się wzorami na ścianach czy podłogach!!! Uwielbiam jak projektanci używają geometrycznych form na ścianach i w dodatkach jak dywany czy poduszki! To nadaje rytm i głębię całemu pomieszczeniu!!!
Odpowiedz
A wg mnie fajnie jest złamać te wszystkie linie prostoliniowe czymś okrągłym albo nieregularnym. Może jakiś okrągły stolik kawowy albo faliste regały? Zawsze trzeba znaleźć jakiś balans imo.
Odpowiedz
Warto pamiętać, że geometria we wnętrzach może być również subtelna. To niekoniecznie muszą być ostre kształty dominujące całą przestrzeń. Często wystarczy kilka akcentów - jak graficzne obrazy czy poszewki - aby dodać charakteru pomieszczeniom bez ryzyka przeładowania ich.
Odpowiedz
Zizy napisał(a):A wg mnie fajnie jest złamać te wszystkie linie prostoliniowe czymś okrągłym albo nieregularnym.
Absolutnie popieram ten punkt widzenia. Geometryczne formy mogą stanowić ciekawy kontrast dla innych elementów aranżacji. Na przykład, zdaniem specjalistów z "Architektury & Biznes", połączenie surowych form betonowych bloków z miękkością zaokrąglonych mebli może tworzyć harmonijną całość pełną równowagi estetycznej. Tak więc kluczowe jest posiadanie umiaru oraz wyczucia proporcji między różnymi formami.
Odpowiedz
Oczywiście "specjaliści" mają zawsze rację... Pamiętajcie jednak, że żyjemy w realnym świecie a nie na stronach magazynów pełnych foto-szopów gdzie wszystko jest idealnie poukładane i wyretuszowane.
Odpowiedz
Ważne jest też zrozumienie wpływu danych form na naszą psychikę i samopoczucie w przestrzeni domowej. Według psychologii środowiskowej za ostrych kształtów możemy czuć się mniej komfortowo niż przy tych bardziej organicznych i płynnych liniach.
Odpowiedz
To prawda!!! Nawet badania potwierdzają, że ludzie reagują lepiej na krzywe linie – kojarzą się one z naturą!!! Ale myślę, że można znaleźć złoty środek – trochę geometryczności dla stylu, ale też miękkość dla komfortu!!
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości