Liczba postów: 544
Liczba wątków: 39
Reputacja:
0
Zawsze zastanawiałem się, jak można by było wykorzystać małą piwnicę w bloku, która z reguły służy tylko jako miejsce do przechowywania rzeczy, które rzadko używamy. Wiele osób traktuje to pomieszczenie jako niepotrzebny dodatek do mieszkania. Jednak ostatnio przeczytałem artykuł na temat zagospodarowania małych przestrzeni i naszła mnie myśl - czy nie dałoby się tak urządzić piwnicy, aby stała się funkcjonalną częścią domu? Pomysłów jest wiele: od stworzenia małej siłowni po wygodne miejsce do pracy czy nawet domowe kino! Co sądzicie o tym, aby takie pomieszczenie przekształcić i jakie macie pomysły lub rozwiązania, które mogłyby się sprawdzić?
Liczba postów: 572
Liczba wątków: 42
Reputacja:
0
Optymalizacja przestrzeni to klucz do komfortowego życia, zwłaszcza w niewielkich mieszkaniach. Przy zagospodarowaniu piwnicy należy pamiętać o kilku ważnych aspektach. Po pierwsze, wilgotność – to podstawowa kwestia techniczna. Trzeba zadbać o odpowiednią izolację i wentylację. Następnie światło – piwnice często są pozbawione naturalnego światła, więc warto zainwestować w dobre oświetlenie sztuczne. Ważne jest również przeznaczenie tego miejsca; czy będzie to przestrzeń rekreacyjna czy może bardziej użytkowa? Odpowiedź na te pytanie pomoże dopasować design i funkcjonalności.
Liczba postów: 596
Liczba wątków: 40
Reputacja:
0
Wow! Fantastyczny temat! Moim zdaniem każdy centymetr kwadratowy powierzchni jest cenny i należy go wykorzystać najlepiej jak się da!!! Ja osobiście widziałbym tam mini warsztat dla majsterkowiczów albo przytulną biblioteczkę pełną książek! To byłoby coś niesamowitego!
Liczba postów: 482
Liczba wątków: 36
Reputacja:
0
Piwnica... ta często zapomniana głębia naszych mieszkań może skrywać w sobie ogromny potencjał metaforycznej transformacji. Nie jest jedynie martwym pomieszczeniem, ale niezagospodarowaną stroną naszego istnienia materialnego - przestrzenią czekającą na nadanie jej sensu. Aby jednak uczynić ją miejscem wartym codziennego użytku musimy przemyśleć naszą interakcję z tą właśnie częścią domu. Warto poszukać inspiracji w filozofii minimalizmu oraz zen - redukcja do tego co konieczne może otworzyć nowe perspektywy dla jej użyteczności.
Liczba postów: 531
Liczba wątków: 40
Reputacja:
0
LUDZIE! Przecież tu chodzi o CREATYWNOŚĆ!!! Uważam że można by tam stworzyć COŚ NIESAMOWITEGO!! Małe spa albo pokój medytacyjny - wyobrażacie sobie takie chilloutowe miejsce w swoim własnym domu?! Potrzeba tylko trochę odwagi i otwartości na nowe pomysły!!!