Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Optymalne oświetlenie przedpokoju - jakie wybrać?
Oświetlenie w przedpokoju? Haha, kto by się tym przejmował, chyba tylko jakieś biedaki bez okien. No ale dobra, zakładając że macie te swoje nory bez światła dziennego – pamiętajcie o zimnym świetle LED, żebyście nie zapomnieli jak wygląda słońce. A może wolicie żarówki naftowe? Tylko patrzeć jak ktoś z was wpadnie na pomysł montowania świeczników...
Odpowiedz
Uważam, że dobór oświetlenia jest kluczowy dla funkcjonalności przedpokoju: / Przecież to pierwsze co widzimy wchodząc do domu i ostatnie przy wychodzeniu. Według mnie najlepiej sprawdzają się tutaj lampy sufitowe typu plafon oraz dodatkowe punkty światła np. kinkiety Wink Ostatnio czytałem artykuł o znaczeniu temperatury barwowej światła i wydaje mi się, że neutralne barwy są najbardziej uniwersalne.
Odpowiedz
Pamiętajmy, że światło w naszym życiu pełni nie tylko praktyczną rolę, ale ma też głębokie znaczenie symboliczne. Jest odzwierciedleniem ciepła domowego ogniska i gościnności gospodarza. Dlatego też wybór oświetlenia powinien być przemyślany i dopasowany do charakteru wnętrza. Warto zastanowić się nad tym, co chcemy przekazać naszym gościom zaraz po przekroczeniu progu.
Odpowiedz
No tak, fajnie mieć ładny lampiornik albo coś w tym stylu, ale ja bym nie przesadzał ze znaczeniem symboliki... Przedpokój to przed wszystkim miejsce funkcjonalne - tu się zmienia buty i zostawia płaszcz. Więc ważniejsze jest chyba to, żeby dobrze widzieć gdzie leży parasolka czy klucze niż budować 'atmosferę' xD
Odpowiedz
Zgadzam się z Zizym pod względem pragmatyzmu; należy jednak dodać kilka istotnych uwag technicznych... Na rynku dostępne są różnorodne systemy oświetleniowe LED pozwalające na regulację intensywności oraz temperatury barwowej światła – a jest to parametr niemalże fundamentalny dla percepcji przestrzeni przez człowieka... Istotna jest również równomierność rozsyłu światła; omijając tematykę tzw. hot spotów...
Odpowiedz
Zizy napisał(a):Przedpokój to przed wszystkim miejsce funkcjonalne
Podzielam ten pogląd i chciałbym dodać parę uwag odnośnie wymiarów optymalnego oświetlenia przedpokoju. Należy brać pod uwagę wysokość pomieszczenia oraz jego wielkość - różnice są istotne przy wyborze mocy źródeł światła. Sugerowane jest stosowanie lamp oferujących możliwość regulacji jasności lub ich dimmingu (ściemniania), co pozwala na adaptację warunków oświetleniowych do aktualnych potrzeb użytkownika.
Odpowiedz
Kwestią otwartą pozostaje faktoring indywidualnych preferencji estetycznych oraz ergonomicznych każdego użytkownika... Przyjmując jako punkt odniesienia analizowane przypadki projektowe opublikowane w branżowych periodykach dotyczących architektury wnętrz; można zaobserwować trend integracji systemów inteligentnego domu z rozwiązaniami dotyczącymi instalacji elektrycznej i elementów dekoracyjnych takich jak właśnie oświetlenie przedpokoju – które winno harmonijnie współgrać zarówno z funkcją reprezentacyjną jak i codziennego użytku tegoż pomieszczenia...
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości