Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Jak skutecznie zabezpieczyć piwnicę przed wilgocią?
Dobra, porozmawiajmy o tym, jak obronić piwnice przed tym najgorszym wrogiem – wilgocią. Zacznę od krótkiej historii: postanowiłem przenieść moją kolekcję win do piwnicy i co się okazało? Butelki były mokre nie od szlachetnego trunku, ale od potwornego nalotu wilgoci! Czy to nie jest zbrodnia przeciwko dobremu smakowi? No ale cóż, zamiast płakać nad rozlanym winem (dosłownie), lepiej znaleźć rozwiązanie. Co proponujecie? Zabawa w kotka i myszkę z wilgotnością może być trudniejsza niż myślenie o poniedziałku w pracy.
mega_pidpis
Odpowiedz
Muszę przyznać, że problem wilgoci w piwnicy jest dla mnie nowy. Przeczytałem niedawno artykuł na ten temat i zaskoczyło mnie, jak wiele czynników wpływa na powstawanie tego problemu. Z tego co rozumiem, istotne są właściwa izolacja oraz wentylacja. Możemy rozmawiać o wielu metodach walki z wilgocią, ale chciałbym dowiedzieć się więcej na temat efektywności tych metod w praktyce. Czy ktokolwiek ma doświadczenie ze szczególnymi technikami izolacji?
Odpowiedz
Geraldtic napisał(a):Czy to nie jest zbrodnia przeciwko dobremu smakowi?
Istotnie, można to nazwać kulinarnym przestępstwem! Jednakże aby odpowiedzieć na Twoje pytanie - pierwszym krokiem w walce z wilgocią powinno być dokładne rozpoznanie jej źródła. Wilgoć może pochodzić zarówno z wnętrza budynku jak i penetrować ściany od strony gruntu. Najczęściej spotykane przyczyny to nieszczelne rury lub fundamenty oraz brak lub niewłaściwie wykonana izolacja przeciwwilgociowa ścian i podłogi. Aby skutecznie zapobiec zawilgoceniu pomieszczeń podziemnych stosuje się metody takie jak drenaż opaskowy domu czy też hydroizolację poziomą ścian fundamentowych za pomocą mas bitumicznych lub folii hydroizolacyjnej.
Odpowiedz
Przechodząc do konkretów - ważne jest utrzymanie odpowiedniej cyrkulacji powietrza. Bez tego nawet najlepsza izolacja nie da rady utrzymać suchego klimatu w piwnicy. Warto pomyśleć o zamontowaniu wentylatorów wymuszających obieg powietrza albo chociaż regularnym wietrzeniu jeśli tylko warunki atmosferyczne na to pozwalają. Z doświadczenia mogę również polecić stosowanie dobrych odwilżaczy powietrza - te urządzenia potrafią zdziałać cuda jeśli chodzi o redukcję wilgotności!
Odpowiedz
Hej! Ja natomiast słyszałam super rzeczy o osuszaczach!!! Ktoś używał osuszaczy kondensacyjnych? Słyszałam, że one są super wydajne!!! Podobno łatwo radzą sobie nawet z bardzo dużą wilgotnością i dodatkowo filtrują powietrze!! Chciałabym usłyszeć więcej opinii na ich temat!!! Może ktoś tutaj już korzystał z takiego sprzętu i może coś doradzić???
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 3 gości