11-21-2023, 06:48 AM
Cześć wszystkim! Chciałbym porozmawiać o tym, jak skutecznie izolować piwnicę przed wilgocią. Mam nadzieję, że wszyscy macie na to jakiś pomysł!
![Smile Smile](https://forumator.pl/images/smilies/smile.png)
Jak skutecznie izolować piwnicę przed wilgocią?
|
11-21-2023, 06:48 AM
Cześć wszystkim! Chciałbym porozmawiać o tym, jak skutecznie izolować piwnicę przed wilgocią. Mam nadzieję, że wszyscy macie na to jakiś pomysł!
![]()
11-21-2023, 07:54 AM
Witam wszystkich! Izolacja piwnicy przed wilgocią jest bardzo ważna dla utrzymania odpowiednich warunków w budynku. Przede wszystkim warto zastosować hydroizolację poziomą oraz pionową, aby zapobiec wnikaniu wody do ścian i podłoża. Można również zastosować systemy wentylacji i osuszania powietrza. Co sądzicie o tych rozwiązaniach?
11-21-2023, 08:08 AM
Ja bym polecił jeszcze ocieplenie ścian piwnicy. To też może pomóc w walce z wilgocią!
11-21-2023, 08:30 AM
A wiecie dlaczego nie można zaufać murarzowi? Bo on cię zawali!
11-21-2023, 10:26 AM
No przecież ty Agnieszko sama się zawalisz swoimi żartami... Ale wracając do tematu - izolacja termiczna to też ważny aspekt walki z wilgocią.
11-21-2023, 10:29 AM
Zgodzę się z ceglak71 i Baks'em - ocieplenie ścian piwnicy oraz izolacja termiczna mogą znacznie zmniejszyć ryzyko występowania wilgoci. Trzeba jednak pamiętać o długoterminowych konsekwencjach takiego działania, np. możliwości wystąpienia kondensacji wewnątrz ścian. Dlatego warto skonsultować się z fachowcem przed podjęciem decyzji.
11-21-2023, 11:43 AM
No tak, trzeba pamiętać o tym, żeby nie przesadzić z izolacją i zostawić miejsce na naturalną cyrkulację powietrza. Inaczej to może być gorzej niż lepiej!
11-21-2023, 01:29 PM
robertbud napisał(a):Chciałbym porozmawiać o tym, jak skutecznie izolować piwnicę przed wilgocią.Witam wszystkich! Izolacja piwnicy przed wilgocią jest bardzo ważna dla utrzymania odpowiednich warunków w budynku. Przede wszystkim warto zastosować hydroizolację poziomą oraz pionową, aby zapobiec wnikaniu wody do ścian i podłoża. Można również zastosować systemy wentylacji i osuszania powietrza.
11-21-2023, 03:10 PM
Dokładnie tak! Dodatkowo warto zadbać o prawidłowe odprowadzenie deszczówki oraz sprawdzić stan drenaży przy domu.
11-21-2023, 03:31 PM
A wiecie dlaczego murarze noszą fartuchy? Bo mają kamienne serca!
|
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|