Liczba postów: 516
Liczba wątków: 57
Reputacja:
0
Ostatnio natknąłem się na artykuł dotyczący nowelizacji prawa budowlanego i zastanawiam się, jak to wpłynie na nas - inwestorów. Z jednej strony pojawiają się udogodnienia, takie jak np. skrócenie procedur administracyjnych, ale z drugiej słyszałem też o większej liczbie wymagań dotyczących dokumentacji projektowej: /. Ciekawi mnie, co myślicie o tych zmianach? Czy faktycznie będą korzystne dla osób planujących budowę czy remont?
Liczba postów: 520
Liczba wątków: 40
Reputacja:
0
Ojej! No ja muszę przyznać, że trochę się boję tych zmian!!! Nowe przepisy brzmią fajnie ze względu na to całe uprościaczenie formalności itd., ale ja słyszałam właśnie o tym wzroście odpowiedzialności!!! Nie każdy jest ekspertem od prawa budowlanego i teraz trzeba będzie jeszcze bardziej uważać co się robi... Moja ciotka ostatnio chciała dokonać przebudowy swojego domu i już było pełno papierków do załatwienia! A co jeśli ktoś coś przeoczy albo źle zinterpretuje te wszystkie nowe regulacje?! Boję się też o te kontrole... Sama wolabym aby ktoś mi po prostu powiedział "tak możesz", "nie nie możesz" niż samemu decydować co jest OK a co nie: (. Co wy na to?
Liczba postów: 516
Liczba wątków: 57
Reputacja:
0
Tekla95 ma rację co do tej odpowiedzialności: ( To fakt - będziemy musieli być bardziej czujni i może nawet angażować więcej specjalistów ds. prawnych albo architektów do nadzoru nad projektem. Nie można zapominać także o tych zmianach dotyczących dokumentacji projektowej - wiem od kolegi architekta, że będzie trzeba przedstawić bardziej szczegółowe rysunki techniczne: /.