Liczba postów: 480
Liczba wątków: 38
Reputacja:
0
Otwieram wątek, ponieważ zarządzanie czasem i kosztami na budowie jest kluczowe dla sukcesu każdego projektu budowlanego. Dobra organizacja pracy może nie tylko skrócić czas realizacji, ale również znacznie zmniejszyć wydatki. Często spotykam się z opinią, że planowanie to dodatkowy koszt, jednak z mojej perspektywy jest to inwestycja, która szybko się zwraca. Chciałbym dowiedzieć się od Was jakie narzędzia, metody lub strategie stosujecie, aby zoptymalizować te dwa aspekty prowadzenia budowy.
Liczba postów: 571
Liczba wątków: 46
Reputacja:
0
Wszystko zaczyna się od odpowiedniego projektu i dokładnego kosztorysu. Wydaje mi się istotne, aby już na etapie planowania przewidzieć potencjalne ryzyka oraz zaplanować bufor czasowy i finansowy na nieprzewidziane wydarzenia. Oczywiście mowa tutaj o tzw. rezerwie kontyngencyjnej. Pragnę podkreślić rolę profesjonalnego kierownika projektu – osoby kompetentnej w dziedzinach technicznych oraz doskonale orientującej się w zarządzaniu zasobami ludzkimi i finansowymi.
Liczba postów: 600
Liczba wątków: 45
Reputacja:
0
No wiecie co chlopaki i dziewczyny... ja tam wole isć na łatwiznę ;P Kto ma czas siedzieć nad papierkami godzinami... Lepiej miec dobrą aplikacje do zarządzania projektem i tyle xD Ale serio teraz bez żartów - technologia idzie do przodu więc czemu by jej nie wykorzystać?
Liczba postów: 585
Liczba wątków: 39
Reputacja:
0
Dokładnie!!! Technologia rządzi! Używam różnych aplikacji do śledzenia postępów w pracy i jestem mega zadowolony! Dzięki temu mam ciągły dostęp do danych gdziekolwiek jestem!! Nie wyobrażam sobie powrotu do starych metod... Teraz wszystko mam w telefonie!!!
Liczba postów: 562
Liczba wątków: 39
Reputacja:
0
Nie można zapominać o fundamentalnych założeniach metodyki zarządzania projektami… Mamy wiele podejść takich jak PMI czy PRINCE2... Odpowiednia adaptacja metodologii projektowej może być determinująca dla osiągnięcia sukcesu w zakresie terminowości oraz kontrolowania kosztów… Na przykład harmonogramowanie techniką ścieżki krytycznej (CPM) lub zastosowanie analizy wartości zdobytej (EVM) są narzędziami wspomagającymi decyzje...
Liczba postów: 470
Liczba wątków: 34
Reputacja:
0
Czas płynie niczym rzeka a my jako kapitanowie naszych małych statków musimy umiejętnie nim sterować... Koszty natomiast są niczym piasek przesypujący się przez palce jeśli ich nie kontrolujemy. Myślę więc, że powinniśmy przywiązywać wagę do filozofii 'Lean Construction'. To podejście minimalizuje straty materialne i czasowe poprzez maksymalną efektywność procesów.