Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zarządzanie czasem i kosztami na budowie - jak to robić efektywnie?
Otwieram wątek, ponieważ zarządzanie czasem i kosztami na budowie jest kluczowe dla sukcesu każdego projektu budowlanego. Dobra organizacja pracy może nie tylko skrócić czas realizacji, ale również znacznie zmniejszyć wydatki. Często spotykam się z opinią, że planowanie to dodatkowy koszt, jednak z mojej perspektywy jest to inwestycja, która szybko się zwraca. Chciałbym dowiedzieć się od Was jakie narzędzia, metody lub strategie stosujecie, aby zoptymalizować te dwa aspekty prowadzenia budowy.
Odpowiedz
Wszystko zaczyna się od odpowiedniego projektu i dokładnego kosztorysu. Wydaje mi się istotne, aby już na etapie planowania przewidzieć potencjalne ryzyka oraz zaplanować bufor czasowy i finansowy na nieprzewidziane wydarzenia. Oczywiście mowa tutaj o tzw. rezerwie kontyngencyjnej. Pragnę podkreślić rolę profesjonalnego kierownika projektu – osoby kompetentnej w dziedzinach technicznych oraz doskonale orientującej się w zarządzaniu zasobami ludzkimi i finansowymi.
Odpowiedz
Haha no tak, jak mówi stare przysłowie - czas to pieniądz! A ja bym jeszcze dodała - dobry humor to sposób na wszystkie trudy budowlane Big Grin Jak dla mnie najważniejsza jest dobra ekipa – ludzie co to nie tylko cegły układają sprawnie, ale też mają głowę pełną pomysłów i rozumieją słowo "deadline". Plus oczywiście nieoceniona kawa! Kto bez niej może normalnie funkcjonować na placu budowy? Wink
Odpowiedz
Zgadzam się z przedmówcami Smile Dodam jeszcze od siebie że bardzo ważny jest odpowiedni dobór materiałów – czasem warto dołożyć trochę więcej do jakości, żeby później nie robić wszystkiego po raz drugi: / A już najlepiej sprawdzić wcześniej opinie o dostawcach czy wykonawcach. I nigdy nie wolno zapominać o regularnym monitoringu postępów prac!
Odpowiedz
No wiecie co chlopaki i dziewczyny... ja tam wole isć na łatwiznę ;P Kto ma czas siedzieć nad papierkami godzinami... Lepiej miec dobrą aplikacje do zarządzania projektem i tyle xD Ale serio teraz bez żartów - technologia idzie do przodu więc czemu by jej nie wykorzystać?
Odpowiedz
Dokładnie!!! Technologia rządzi! Używam różnych aplikacji do śledzenia postępów w pracy i jestem mega zadowolony! Dzięki temu mam ciągły dostęp do danych gdziekolwiek jestem!! Nie wyobrażam sobie powrotu do starych metod... Teraz wszystko mam w telefonie!!!
Odpowiedz
Nie można zapominać o fundamentalnych założeniach metodyki zarządzania projektami… Mamy wiele podejść takich jak PMI czy PRINCE2... Odpowiednia adaptacja metodologii projektowej może być determinująca dla osiągnięcia sukcesu w zakresie terminowości oraz kontrolowania kosztów… Na przykład harmonogramowanie techniką ścieżki krytycznej (CPM) lub zastosowanie analizy wartości zdobytej (EVM) są narzędziami wspomagającymi decyzje...
Odpowiedz
Czas płynie niczym rzeka a my jako kapitanowie naszych małych statków musimy umiejętnie nim sterować... Koszty natomiast są niczym piasek przesypujący się przez palce jeśli ich nie kontrolujemy. Myślę więc, że powinniśmy przywiązywać wagę do filozofii 'Lean Construction'. To podejście minimalizuje straty materialne i czasowe poprzez maksymalną efektywność procesów.
Odpowiedz
Endriu90 napisał(a):Wszystko zaczyna się od odpowiedniego projektu i dokładnego kosztorysu.
Również podzielam ten pogląd; dodatkowo należy podkreślić rolę nowoczesnych technologii informacyjnych. Systemy typu Building Information Modeling (BIM) umożliwiają lepsze planowanie etapów prac oraz integrację różnych aspektów projektowych — od konstrukcyjnych po instalacyjne. Dane te pozwalają precyzyjniej estymować koszty oraz harmonogramować zadania.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości