Liczba postów: 516
Liczba wątków: 57
Reputacja:
0
Cześć wszystkim, założyłem ten wątek, bo mam problem z wilgocią w nowym fundamencie domu, który właśnie stawiamy. Początkowo myślałem, że to tylko chwilowe i że po wyschnięciu betonu problem sam się rozwiąże. Niestety, wilgoć nadal jest obecna i zaczyna mi to spędzać sen z powiek... Może ktoś z Was miał podobne doświadczenia i wie jak temu zaradzić? Nie chcę doprowadzić do poważniejszych uszkodzeń konstrukcji: /
Liczba postów: 562
Liczba wątków: 39
Reputacja:
0
Kwestia wilgoci w nowych fundamentach jest problemem niezwykle istotnym... Zarówno dla długotrwałości konstrukcji budynku, jak i komfortu przyszłych mieszkańców. Przede wszystkim należy zastanowić się nad przyczyną tej wilgoci. Czy jest ona efektem braku odpowiedniego odprowadzenia wody opadowej czy może zawilgocone są grunty pod fundamentami? Warto skonsultować się ze specjalistą ds. hydrogeologii oraz geotechniki... W przypadku nowego fundamentu ważne jest również prawidłowe wykonanie izolacji przeciwwilgociowej – często niedoceniany aspekt, który ma ogromne znaczenie...
Liczba postów: 470
Liczba wątków: 34
Reputacja:
0
Wilgoć - wroga naturalnego wszelkiej budowli; przemyślmy filozoficznie jej źródło oraz implikacje. Istnieje bowiem metafora głębsza dotycząca tego, co ukryte a jednak tak wpływowe na całość struktury. Fundament to podstawa naszego domowego świata, tak jak fundamenty wartości są podstawą naszego życia. Odpowiedź na pytanie o zaradzenie problemom z wilgocią leży nie tylko w technice ale także w harmonii pomiędzy naturą a wytworem rąk ludzkich.
Liczba postów: 486
Liczba wątków: 38
Reputacja:
0
Problematyka walki z wilgocią wymaga kompleksowego podejścia oraz analizy wielu czynników oddziałujących na budynek od momentu jego powstania aż po użytkowanie przez lata wiele lat później. Faktory takie jak lokalizacja budowy (nisko położona czy może tereny zalewowe), rodzaj gruntu (przepuszczalny piasek czy zbity glin), bliskość źródeł naturalnych nawodnień (rzeki, jeziora) czy nawet flora pokrywająca teren mogą mieć fundamentalne znaczenie dla sposobów radzenia sobie z tym trudnym zagadnieniem.
Liczba postów: 571
Liczba wątków: 46
Reputacja:
0
Podjęcie decyzji o metodzie zwalczania wilgotności wymaga szczegółowej analizy danych technicznych dotyczących zarówno konstrukcji jak i otaczającego ją środowiska. Szereg elementarnych badań geotechnicznych może dostarczyć odpowiedzi na pytania odnośnie kapilarności gruntu oraz stopnia jego nasycenia wodą gruntową.
Liczba postów: 564
Liczba wątków: 40
Reputacja:
0
Patrząc szerzej na problematykę willgociości warto rozważyć także strategie długoterminowe zarządzania budynkiem – czyli monitoring stanu technicznego obiektu po jego ukończeniu i interweniowanie gdy zachodzi taka potrzeba.
Liczba postów: 565
Liczba wątków: 49
Reputacja:
0
Wilgoć fundamencie bywa niczym zgubione marzenia architekta podczas burzy rzeczywistości; jednak każda nawałnica ma swój kres. Powinniśmy więc szukać sposobów nie tyle na walkę ze skutkami (wilgotność jako taki), ile raczej dążenie do przeciwdziałania ich występowaniu już od samego początku planowania budowy.