Liczba postów: 5
Liczba wątków: 1
Cześć wszystkim, postanowiłem założyć ten wątek, ponieważ niedawno miałem do czynienia z wykonywaniem podłogi betonowej w moim domu i stwierdziłem, że warto podzielić się doświadczeniem. Jak wiemy, dobrze wykonana podłoga betonowa może być doskonałą bazą nie tylko dla przemysłu, ale i również dla naszych salonów czy kuchni, jeżeli oczywiście zależy nam na industrialnym wyglądzie. Kluczowe jest odpowiednie przygotowanie mieszanki betonowej oraz jej wylanie - błędy mogą prowadzić do pękania czy nierówności. Zaczynając od zbrojenia aż po proces szlifowania - wszystko ma znaczenie. Chciałbym usłyszeć wasze rady na temat technik wykonania i ewentualnych pułapek.
Liczba postów: 3
Liczba wątków: 1
Przy takich pracach najważniejsza jest dokładność i nieprzerywanie ciągłości pracy. Warto zadbać o to, aby mieszanka była jednolita a warstwa wyrównująca dobrze rozprowadzona przed twardnieniem.
Liczba postów: 577
Liczba wątków: 32
Reputacja:
0
Mówicie o temperaturze jakbyśmy pieczyli ciasto! Ale faktycznie – nie za gorąco, nie za zimno... Jak w "Złotowłosej"! ? No ale bez żartów - pamiętajcie też o dodatkach poprawiających właściwości betonu; fibry polipropylenowe albo domieszki przyspieszające wiązanie.
Liczba postów: 562
Liczba wątków: 39
Reputacja:
0
Dołączę do dyskusji swoimi spostrzeżeniami... Wykonanie podłogi betonowej wymaga uwagi na każdym etapie procesu... W szczególności ważne są proporcje składników mieszanki betonowej... Od nich zależeć będzie zarówno trwałość jak i estetyka finalnej powierzchni... Niewłaściwe proporcje mogą skutkować defektami strukturalnymi...
Liczba postów: 520
Liczba wątków: 40
Reputacja:
0
Racja!!! Proporcje to klucz do sukcesu!!! Ale pamiętajcie także o odpowiednim przygotowaniu podłoża!!! Musi być czyste, stabilne i równe!!!
Liczba postów: 585
Liczba wątków: 39
Reputacja:
0
Dokładnie! A ja jeszcze słyszałem, że warto dodać specjalny utwardzacz powierzchniowy do mieszanki!! To ma dać ekstra wytrzymałość!
Liczba postów: 600
Liczba wątków: 45
Reputacja:
0
no wiecie co chodzi mi po głowie? czy czasem nie lepiej zlecić to profesjonalistom? xD robiłem kiedyś sam ale ile nerwów mnie to kosztowało... teraz bym już wolał płacić niż miec potem nierowności
Liczba postów: 5
Liczba wątków: 0
Reputacja:
0
Szczerze mówiąc ja tam wolę DIY - własna robota ma swój urok ? Najlepsza rada jaką mogę dać to taka: doczytać sporo materiałów online przed rozpoczęciem roboty i być gotowym na wszelkie niespodzianki które mogą wyskoczyć ?