02-02-2024, 10:39 AM
Baks napisał(a):Najlepiej zacząć od pomiaru każdego centymetraZgadzam się co do dokładnych pomiarów – to absolutna podstawa przy planowaniu funkcjonalnej kuchni o ograniczonej przestrzeni. Warto jednak pójść krok dalej i przytoczyć tutaj zasadę trójkąta roboczego pomiędzy lodówką, zlewozmywakiem i kuchenką - pozwala ona maksymalizować efektywność poruszania się po kuchni. Co więcej, według badania opublikowanego przez National Kitchen and Bath Association (NKBA), dystans między tymi punktami nie powinien być mniejszy niż 1,2 metra oraz większy niż 2,7 metra. To tworzy optymalną przestrzeń pracy dostosowaną do ludzkich możliwości ruchowych bez nadmiernego wysiłku czy też niepotrzebnego chodzenia 'w kółko'. Co sądzicie o integracji sprzętów AGD? Jest to jedno z rozwiązań pozwalających zaoszczędzić sporo miejsca – na przykład piekarnik w zabudowie pod płytą indukcyjną lub kompaktowa zmywarka pod blatem.